Държавна компания ще управлява затварянето на мините в Маришкия басейн

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
56

Синдикатите поискаха лимит върху цените за въглеродните емисии

Протест на синдикатите в защита на Маришкия комплекс. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Държавно предприятие “Конверсия на въглищни региони” ще бъде създадено по Плана за възстановяване и то ще управлява процеса по закриването на въглищните мини в Маришкия басейн. Това стана ясно след срещата на представители на синдикатите и служебното правителство.

Периодът на извеждане на въглищните централи в бъдеще ще изисква сериозна рекултивация и подготовка на терени, която е свързана с много нови работни места, коментира вицепремиерът по въпросите на европейските фондове Атанас Пеканов, цитиран от БТА.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

КНСБ и КТ “Подкрепа” организираха протестен митинг в центъра на София с искания за запазването на “Марица Изток”. Синдикатите настояват да отпадне заложеното в Плана за възстановяване заместващите мощности на природен газ да бъдат само за Маришкия басейн.

По време на среща, организирана от КНСБ преди ден, зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова потвърди, че засега газ се предвижда само за този регион, но газификацията няма да спре дотук.

Искаме, ако ще има газ като заместваща мощност, тя да бъде за цяла България за този, който реши, че ще я прави, коментираха лидерите на двата синдиката преди срещата си със служебния премиер, цитирани от БНР. Те настояват още за лимит върху цените на квотите за въглеродни емисии.

От началото на годината цената на квотите се удвои и в момента те се търгуват за 60 евро за тон. В ЕК обаче изчисляват, че това има малко отражение върху цените на произведената електроенергия.

Лидерите на КНСБ Пламен Димитров (ляво) и на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Синдикатите внесоха в Министерския съвет и подписка с искане за запазване на въглищните мощности, подписана от 100 хил. души.

В Плана за възстановяване е предвидена и индикативна дата за затваряне на въглищата и тя е 2038 г. Преди дни служебният премиер Стефан Янев обяви, че преговорите с Брюксел по темата продължават и България може да получи отлагане на тази дата с още две години – до 2040 г.

Според думите на служебния вицепремиер когато договорите на работещите в енергийни и минни дружества бъдат прекратени, те ще могат да започнат работа в държавното предприятие “Конверсия на въглищни региони” и това ще даде сигурност на хората в региона. Пеканов обясни, че трябва да бъде определена дата за отказ от въглища, защото това ще даде възможност за планиране, за създаването на възможности за нови работни места.

По Фонда за справедлив преход на ЕС България ще получи 2,4 млрд. лева, за да се справи с прехода към зелена енергия. 1,7 млрд. лева от тях ще се насочат към Маришкия басейн.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова
Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!