Какви са цените на тестовете за COVID-19 в различните европейски страни?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
95

 

Снимка: iStock/Guliver

Докато в някои европейски страни тестовете за COVID-19 са безплатни, в други гражданите си ги плащат. След като Франция се присъедини към Германия, въвеждайки такса за тестовете с цел да увеличи броя на ваксинациите, АФП направи анализ на цените на тестовете в цяла Европа.

Засега в Дания и Австрия тестовете са безплатни за всички. В Ирландия, Швеция и Нидерландия тестовете са безплатни, с изключение на тези, необходими за пътуване. Например, хората, които пътуват извън Нидерландия, трябва да отделят от 34 до 45 евро за антигенен тест и от 74 до 100 евро за PCR тест. В Швеция пък разходите за антигенни тестове са между 30 и 70 евро, а за PCR тестове – между 150 и 200 евро.

Във Франция и Германия до тази седмица хората можеха да си правят безплатни тестове, като ограничението беше един на седмица. От понеделник обаче антигенните тестове вече струват между 12 и 15 евро в Германия, а PCR тестовете – между 60 и 120 евро.

Те все още ще са безплатни за деца под 12 години, за хора, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини, и за тези, които се нуждаят от тест, за да бъдат освободени от карантина, след като са прекарали COVID. Тийнейджърите и бременните жени също имат право на безплатни тестове, но до края на годината. Във Франция от днес тестовете вече не са безплатни. Въпреки това разходите за тях ще бъдат възстановявани, ако са направени по медицински причини. Те ще са безплатни и за непълнолетните. Неваксинираните възрастни ще трябва да плащат около 44 евро за PCR тест и 25 евро за антигенен тест.

Безплатните тестове в Гърция приключиха в средата на септември в опит да се ускори ваксинирането. Цената на бързите тестове е определена на 10 евро.

Учениците от началните и средните училища имат право на безплатни комплекти за самотестване. PCR тестовете от Националната здравна служба във Великобритания са безплатни за хора със симптоми, за тези, които са имали положителен резултат от антигенен тест или са били в контакт с човек, който е носител на вируса. Антигенните тестове в страната са безплатни в аптеките и тестовите центрове, а също така е възможно да бъдат доставени безплатно по куриер. За тези, които не отговарят на условията, цената на тестовете в аптеките е намалена на 79 лири (93 евро) в сравнение със 120 лири през декември 2020 г. Високата цена на тестовете предизвика масов гняв в страната и в края на август правителството притисна доставчиците на тестове.

В Италия с изключение на някои центрове на Червения кръст, където тестовете са безплатни, на всички останали места антигенните тестове струват между 15 и 50 евро, а PCR тестовете – до 100 евро. Право на безплатни тестове имат само хората, които по здравословни причини са освободени от ваксина.

В Хърватия и Испания PCR тестовете са безплатни при представяне на медицинска рецепта. Без рецепта PCR тестовете в Хърватия струват от 52 до 93 евро и от 13 до 27 евро за антигенен тест. В Испания един PCR тест струва от 60 до 180 евро и от 25 до 50 евро за антигенен тест.

В Белгия за хората, които имат симптоми, тестовете са безплатни в тестовите центрове. В противен случай цените са сравнително високи – 41 евро за PCR тестове и 27 евро за антигенни тестове, закупени в аптеките. Цените обаче могат да паднат до 1 евро за тестове, които се правят за контактни случаи.

Във Финландия безплатни тестове се предоставят от обществената здравна служба на хора, които смятат, че може да са заразени. За чужденци и пътуващи обаче тестовете струват между 120 и 200 евро.

Actualno.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!