Булката на ИДИЛ Шамима ще се върне в Англия, но дали не е опасност за британците?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
118

Никой не може да е категоричен по този въпрос

Снимка: БГНЕС
След дълги спорове и съдебни дела решението вече е взето. Булката на ИДИЛ Шамима Бегум получи позволение от Апелативния съд на Великобритания да се върне в родината си и да се бори да получи отново британското си гражданство.

То й бе отнето през февруари 2019 година заради интервю, в което Бегум твърди, че не е размислила относно ИДИЛ, а животът й в Ракка е бил хубав. По-късно в друг разговор булката на ИДИЛ заяви, че атентатът на концерта на Ариана Гранде е бил оправдан.

Но въпреки факта, че Бегум не показва никакво съжаление относно изборите си, съдът бе категоричен – тя може да се върне в родината си.

Според Апелативния съд на 20-годишното момиче е отказан честен процес, защото случаят й не може да бъде разгледан в Сирия. Министерството на вътрешните работи на Великобритания изрази своето разочарование от решението на съда и заяви, че ще го обжалва.

Ако решението на съда остане в сила, то властите във Великобритания трябва да направят всичко възможно да асистират на Шамима Бегум да се върне в Лондон от лагера в Сирия, в който живее сега. Но Министерството на вътрешните работи многократно е заявявало, че няма намерение да помага на булката на ИДИЛ да се върне в родината си.

Разбира се, Шамима Бегум ще бъде арестувана в секундата, в която стъпи на британска земя. И все пак, дори адвокатът й заяви, че не е сигурен дали тя все още не представлява опасност за народа на Англия.

“Никой не може да е сигурен, дори и нейното семейство, че нищо няма да се случи. Но всичко е една спекулация”, заяви той пред Good Morning Britain. Шамима може да се върне в родината си до няколко седмици. След това тя ще бъде разпитана и срещу нея ще бъде повдигнато обвинение в тероризъм.

“Госпожица Бегум така и не получи възможност да разкаже своята страна от историята. Тя не се притеснява да се изправи пред британското правосъдие. Гражданството й бе отнето без да й бъде дадена възможност да изчисти името си, а това не е справедливост. Това е тъкмо обратното”, каза Даниел Фърнър. Бащата на Бегум, Ахмед Али, добави, че “дъщеря му е удолетворена от решението” и се надява “да получи справедливост”.

Но Масер Гифорд, бивш търговец на валута, който отива в Сирия, за да се бие редом с кюрдската милиция срещу Ислямска държава, е на мнение, че Бегум трябва да бъде изправена пред съд в Сирия или Ирак.

“Не вярвам на британската правна система да се справи с това. Само 1 на 10 джихади, които са се върнали във Великобритания, се изправят пред съда. Това, от което ме е страх е, че Шамима Бегум ще се върне в Обединеното кралство и ще получи шамар по китката и ще излезе на свобода до 2 години. Защо членове на ИДИЛ не могат да бъдат изправени пред съд в Сирия и Ирак, където са извършили тези престъпления?”, обяснява той.

По публикацията работи: Нели Христова

dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!