DM: Време е Лондон да се готви за космически войни, защото Русия и Китай не дремят, предупреждава министърът на отбраната

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
152

/Поглед.инфо/ Великобритания трябва да се подготви за отбраната на своите спътници сега, тъй като Китай и Русия вече разработват космически оръжия, заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс в неотдавнашна реч. Според Daily Mail министърът отбеляза, че за да се противопостави ефективно на противниците, Лондон трябва да промени коренно облика на въоръжените си сили.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви в реч, посветена на британските военновъздушни и космически сили, че страната трябва да изгради своята космическа отбрана, защото “в бъдеще войните ще се водят над Земята, използвайки оръжия, работещи в условията на нулева гравитация”, съобщава британският таблоид Daily Mail. Както пише вестникът Уолъс предупреди също, че Великобритания е навлязла в “епохата на постоянно съперничество” – в края на краищата Китай и Русия вече разработват нападателни космически оръжия.

Уолъс обясни, че спътниците, които осигуряват комуникация, разузнаване, наблюдение и навигация, са един от ключовите елементи както на гражданската, така и на военната инфраструктура във Великобритания, а следователно те ще трябва да бъдат защитени от атаки в бъдеще, се отбелязва в материала на Daily Mail. Освен това, каза той, Великобритания трябва да е готова за още едно проявление на съперничество от страна на външни сили, включително „кибератаки на високо ниво“.

„Днес сме изправени пред коронавирус, а утре може да се сблъскаме с кибератака. Очевидно е, че ясната граница между мира и войната е изчезнала.”, заяви министърът, цитирайки изданието.

Според Уолъс противниците на Лондон се „крият под много маски“ и добре осъзнават доколко Великобритания зависи от информационните технологии и глобализацията – което означава, че страната трябва да е готова в бъдеще „да направи трудния избор, необходим за разобличаването и противопоставянето на противника“.
Като пример за нови методи за водене на война, на които британските въоръжени сили трябва да се научат да противодействат, Уолъс посочи „стъпките на Русия в Украйна, където Москва използва средства за радиоелектронна борба за създаване на смущения в комуникациите“, отбелязва наблюдателят на Daily Mail.

Както припомня журналистът, Пекин проведе успешни изпитания на противоспътникова ракета още през 2007 г., а Москва през 2017 г. пусна така наречения „спътник за наблюдения“.

Според Уолъс, за да бъде в крак с времето, Великобритания ще трябва да извърши кардинални преобразовния в структурата на своите въоръжени сили и да засили интеграцията между различните родове и видове войски.

„Имам виждане за британската отбрана, в което можем да свържем космическата, въздушната, сухоземната, надводната и подводната сфери, така че сборът от тези елементи да означава много повече, отколкото всеки от тях поотделно“, каза министърът в речта си.

Превод: М.Желязкова
pogled.info

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!