Британският вътрешен министър ще посети Руанда, за да обсъди партньорството в областта на миграцията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
56

Британският вътрешен министър Сюела Бревърман. Снимка: АП

Британският министър на вътрешните работи Сюела Бревърман ще посети Руанда през почивните дни, предаде Ройтерс.

Бревърман ще обсъди споразумение къде Великобритания да прехвърля мигранти, пристигнали на Острова без разрешение, продължавайки работата по план, затънал в правни предизвикателства и противоречия.

Великобритания реши да изпрати десетки хиляди мигранти на повече от 6 400 километра – в Руанда, като част от сключена миналата година сделка на стойност 120 милиона лири. До момента обаче, за Руанда не е излетял нито един самолет с незаконни мигранти, той като опоненти на плана го оспорват по съдебен ред.

Партньорството е значима част от плановете на Великобритания да задържа и депортира търсещи убежище, които пристигат с малки лодки през Ламанша.

Според някои благотворителни организации това може да се окаже непрактично и да криминализира усилията на хиляди истински бежанци.

Бревърман ще се срещне с президента на Руанда Пол Кагаме и съобщи, че прехвърлянето на мигранти в Руанда може да започне в скоро време.

Посещавам Руанда, за да подсиля ангажимента на правителството към партньорството като част от нашия план да спрем лодките и да обсъдим планове за скорошно прилагане на нашето споразумение, каза Бревърман в изявление.

Това партньорство беше обявено през април 2022 г., но първия депортационен полет беше блокиран от Европейския съд за правата на човека.

През декември Висшият съд в Лондон се произнесе, че депортацията е законна, но опоненти на тази мярка искат да обжалват съдебното решение през април и така казусът може да стигне до Върховния съд по-късно тази година.

Бревърман твърдо защитава подхода си и описа опонентите си като „наивни добротворци“. Опозиционни партии и благотворителни организации нарекоха плановете на правителството по имиграцията неетични и неизпълними.

След като миналата година във Великобритания с малки лодки пристигнаха рекордните 45 000 мигранти, премиерът Риши Сунак каза, че намирането на решение по въпроса е един от приоритетите му. Обединеното кралство харчи над 2 милиарда лири годишно, за да осигури настаняване на мигрантите и предложи договор на стойност 95 милиона долара, за да ги транспортира до страни като Руанда.
bta.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!