Световни реакции след заповедта на Международния съд за ареста на Путин

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
233

Реакции след заповедта на Международния наказателен съдв Хага за арест на руския президент Владимир Путин. Според Съединените щати руските сили са извършвали военни престъпления в Украйна и подкрепят търсенето на отговорност за извършителите. Москва определи като “възмутителни” обвиненията и категорично ги отхвърли.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства като историческо решението на Международния наказателен съд за арест на Владимир Путин по подозрение за извършване на противозаконно депортиране на деца и прехвърляне на хора от Украйна в Русия, след началото на руската инвазия. Броят на депортираните деца вероятно надхвърля 16 хиляди, изтъкна украинският лидер.

“Разделянето на деца от семействата им, лишаването им от всякаква възможност да контактуват с роднините си, укриването им на територията на Русия, хвърлянето им в отдалечени райони. Всичко това е очевидна държавна политика на Русия, държавни решения и държавно зло, което започва точно с висшето ръководство на тази държава”, коментира Зеленски.

Според Москва заповедта за ареста на Путин е юридически нищожна.

“Русия не е страна по Римския статут на Международния наказателен съд и няма задължения по него. Русия не си сътрудничи с този орган и възможните “рецепти”, за арест, идващи от Международния съд, ще бъдат юридически нищожни за нас”, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

САЩ, както и Русия, не са членове на Международния наказателен съд, но американският президент Джо Байдън нарече заповедта “много силен ход”.

“Мисля, че е оправдано. Но въпросът е, че не е признат и от нас на международно равнище. Мисля обаче, че съдът излезе с много силен аргумент”.

Франция, Полша и Великобритания също приветстваха заповедта за арест на Путин по подозрение за извършване на противозаконно депортиране на деца и прехвърляне на хора от Украйна в Русия, след началото на руската инвазия.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел определи решението като важно за украинския народ.

“Това е само началото на процес за привличане на Русия и нейния лидер към отговорност за престъпленията и жестокостите, извършени в Украйна”, заяви Борел.

Снимки: БГНЕС

Ще има ли обаче решението съществени последствия?

“Не трябва да забравяме, че незабавен арест няма да се случи. Путин не е глупав и няма да пътува в страна , където може да бъде задържан. Все пак решението е историческо на фона на силното международно внимание от страна на медиите и обществото към войната в Украйна”, заяви Ива Вукусич, професор по история в Университета в Утрехт.

Докато е на територията на Руската федерация, Владимир Путин не може да бъде арестуван. Това обаче би могло да стане, ако посети някоя от 120-те държави, които членуват в Трибунала.

bntnews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!