Британската лира се свлече под ключовото ниво от 1,20 спрямо долара

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
370

Това са най-ниските нива на паунда от октомври 2016 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Британската лира се свлече под ключовото ниво от 1,20 спрямо долара, като достигна нива, които не са наблюдавани от октомври 2016 г. заради заплахата от конституционна криза във Великобритания заради Brexit, съобщава CNBC.

Около 10:30 часа българско време една лира се разменя за 1,1981 долара, губейки 0,70% от стойността си.

Британските депутати се завръщат от лятната си почивка във вторник следобед, като се очаква междупартийна група от народни представители да подададе заявление за спешен дебат в опит да бъде овладян контролът над дневния ред на Камарата на общините – първи опит да бъде спряно излизането на Великобритания от Европейския съюз без сделка.
Ако гласуването мине, то този ход ще завърже ръцете на Борис Джонсън преди прекъсването на работата на парламента между 9 септември и 14 октомври.

Джонсън е категоричен, че страната ще напусне ЕС на 31 октомври със или без споразумение и повтори това си намерение в понеделник вечерта. Той освен това заяви, че шансовете за постигане на ново споразумение са се увеличили.
Готвеният от депутатите текст допуска избягване на отлагане на датата на Brexit само ако Джонсън постигне споразумение с ЕС до 19 октомври или ако депутатите решат да подкрепят напускане без споразумение, отбелязва в. “Индипендънт”, цитиран от БТА, и напомня, че срещата на върха на ЕС ще е на 17 и 18 октомври.

Източник от канцеларията на премиера заяви, че гласуване на такъв законопроект ще се приеме като равносилно на вот на недоверие на правителството и ако бъде приет, правителството ще обмисли варианта за предсрочни избори на 14 октомври.

Премиерът Борис Джонсън вече заплаши да изключи депутатите от Консервативната партия, които гласуват срещу него.

Brexit без сделка се разглежда като сценарий, който трябва да се избягва на всяка цена, тъй като Великобритания ще трябва да напусне блока без преходен период. Очаква се подобен изход да доведе до недостиг на храна и лекарства, както и значителни затруднения при преминаване през границата.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!