Експерт: Вероятно ще има избори във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
506

ЕС обмисляше дали да не категоризира Вrexit като природна катастрофа, за да се ползват пари от фонда за бедствия в помощ на засегнатите страни, коментира Жулиета Пенева

Снимка: Ройтерс

Най-вероятно депутатите ще успеят да блокират Вrexit без сделка, което вероятно означава, че Борис Джонсън ще предизвика избори още утре. Това е усещането сред анализатори и журналисти. Ако предизвика избори, те най-вероятно ще са на 14 октомври. Джонсън вероятно разчита на факта, че Джереми Корбин не е толкова популярен и така той ще ги спечели и ще получи мандат от гражданите за Вrexit, прогнозира Жулиета Пенева, директор на Фондация „Силна Европа“ в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria.
„Според Конституцията на Великобритания това спиране на работата на парламента (т.нар. пророгация) е абсолютно нормална процедура и в случая Борис Джонсън удължи с две седмици времето, в което парламентът почива. Септември и октомври е времето в което са и годишните конференции на трите основни партии. Кралицата по Конституция трябва да вземе предвид мнението на премиера по този въпрос и в това няма никаква драма”, заяви тя.

Според експерта, при избори на 14 октомври има два варианта – Борис Джонсън да получи мандат от народа, че иска излизане от ЕС, или да не получи такъв мандат и да загуби изборите.

„Това на практика ни показва стила на Джонсън – той до голяма степен прилича на Дейвид Камерън. Камерън изигра референдума за членството в ЕС по „комарджийски начин“, за да успокои евроскептичното крило в партията, и сегашният премиер прави нещо подобно. Като предизвиква избори, той се надява на две неща – първото е да ги спечели, и второто е, че Джереми Корбин не е толкова популярен”, обясни Жулиета Пенева.

Директорът на Фондация „Силна Европа“ не се нае да прогнозира какво ще стане с Вrexit, но напомни, че британският премиер обяви, че няма да удължи преговорите с Брюксел в никакъв случай. „Великобритания в началото ще изпитва доста големи трудности след развода, но поне няма да го има този блокаж, който е налице сега”, смята тя.

По думите на Пенева усещането е, че ще се блокира Вrexit без сделка.

„Доста консерватори се присъединиха към лейбъристите по този въпрос, което показва голямото разделение по този въпрос в самата Великобритания. Джон Мейджър, който е бивш премиер на Великобритания, се присъедини към едно дело срещу Вrexit без сделка. Страната е абсолютно разделена. Самата медийна атмосфера и протестите показват и голяма нетолерантност към неговото решение да се направи Вrexit без споразумение с ЕС”, посочи тя.

Жулиета Пенева потвърди, че в момента ЕС се подготвя за евентуално удължаване на срока.

„Доста от европейските страни зависят силно от търговията с Великобритания и дори наскоро се обмисляше дали ЕС да не категоризира Вrexit като природна катастрофа, което дава възможност да се ползват пари от фонда за бедствия, за да се помогне на засегнатите страни, коментира експертът. „Несигурно е какво ще се случи, но ЕС би трябвало да познават начина на работа на Борис Джонсън, но едва ли са очаквали такава агресивна стратегия”, каза тя.
По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!