Британският парламент прие законопроекта срещу Brexit без сделка*

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
494

Вотът бе спечелен очаквано с 327 гласа „за“ и 299 гласа „против“

Снимка: Ройтерс

Британският парламент прие на трето и последно четене законопроекта, който няма да позволи на премиера Борис Джонсън да осъществи излизането на страната от Европейския съюз без сделка.

Депутатите от Камарата на общините гласуваха с 327 гласа „за“ и 299 гласа „против“ мярката. Сега предстои текстът да премине и одобрението на горната Камара на лордовете, съобщава Ройтерс. Това се очаква да стане в четвъртък вечерта.
Възможно е все пак някои членове на горната камара на парламента, които са привърженици на т. нар. „твърд” Brexit, да забавят процеса на приемането на законопроекта, отбелязва БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

След гласуването цената на лирата отбеляза ръст от 1,23% до 1,2229 долара за паунд.

Борис Джонсън многократно е обявявал намерението си да осъществи Brexit на 31 октомври, дори и без споразумение, и е заявявал, че ако депутатите гласуват за отлагане на тази дата, той ще поиска предсрочни избори на 15 октомври, припомня Франс прес.

Веднага след приемането на законопроекта в долната камара на парламента Джонсън внесе искане за произвеждане на предсрочни избори. Първоначално датата за вота трябваше да 14 октомври, понеделник, но впоследствие бе променена на 15 октомври, съобщава още ВВС.
Джонсън така и не можа да спре депутатите в Камарата на общините да гласуват в подкрепа на проектозакона, който поставя значителни пречки пред плановете на премиера за Brexit на всяка цена на 31 октомври.

В рамките на текста се предвижда Лондон да поиска нова отсрочка от три месеца до януари, ако не бъде постигнато споразумение с Брюксел до края на октомври.

Министър-председателят обаче смята да хвърли цялата си енергия в провеждането на нови избори с надеждата, че те ще му гарантират парламентарно мнозинство, с което да осъществи плановете си.

Той неведнъж е посочвал, че в никакъв случай няма да отложи Brexit отново. Във вторник той отстрани от своята Консервативна партия 21-ма депутати, които отказаха да застанат зад правителството и гласуваха срещу него на вота за дневния ред на парламента във вторник.

Икономическите ефекти от Brexit

По-рано в сряда управителят на Британската централна банка Марк Карни заяви в писмо, публикувано в сайта на парламента, че отражението от Brexit без споразумение няма да е толкова сериозно, колкото се очакваше преди година, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Според него ново отлагане на излизането на страната от Европейския съюз може да помогне още повече.

През ноември Карни предупреди, че британската икономика може да се срине с 8 процента през месеците след евентуален Brexit без споразумение. Сега той определи диапазона на икономическия спад по-скоро между 5 и 6 на сто главно благодарение на по-добрата подготовка.

В случай че страната напусне ЕС в предвидения срок на 31 октомври без споразумение, централната банка може да предостави ликвидности и да смекчи буферите на банките, така че те да могат да отпускат повече заеми, посочи Карни, но изтъкна, че лихвите ще се движат по различен начин.

Междувременно отново в сряда британският финансов министър Саджид Джавид потвърди отпускането на 2 милиарда лири за Brexit догодина чрез назначаване на митничари, оборудване на пристанищата и подкрепа за компаниите.

Великобритания “обръща страницата на драстичните икономии”, заяви пред парламента Джавид, изтъквайки в същото време увеличение на разходите за обществени услуги и инфраструктури.

*Информацията е актуализирана към 23:30 ч.

По статията работи: Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!