Борис Джосън подготвя самолети за България и елитен кораб в Черно море

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
386

Самолети “Тайфун” са готови да патрулират от база на остров Кипър.

 

Британският премиер Борис Джонсън ще обяви в понеделник, че страната му предлага подсилване на източния фланг на НАТО, включително с изпаращането на бойни самолети Typhoon за патрулиране въздушното пространство на България и Румъния. Те ще действат от Кипър, където има две военновъздушни бази на Великобритания.

 

Част от пакета, с който Лондон се включва в демонстрирането на солидарност в алианса при растящо напрежение заради руската армия около Украйна, включва удвояване на британските военни в балтийските републики и разполагане на един от най-модерните в света кораби за противовъздушна и противоракетна защита.

 

Представители на министерството на отбраната ще пътуват през следващата седмица до Брюксел, за да финализират подробностите, съобщава британската преса. В Естония в момента има над 900 военни, в Украяна – около 100, в Полша – 150 души от мотострелкови части за бързо реагиране. В Украйна са разположени инструктори, а страната получава над 2 хиляди противотанкови ракети от Великобритания.

 

Мерките, за които се очаква официално обявяване, включват:

 • удвояване до 2300 души на разположените в северната и южната част на източния фланг на НАТО (хиляда от тях е вероятно да бъдат разположени в Естония)
 • ескадрила Typhoon – (обикновено тя наброява 12 многогоцелеви самолета от четвърто поколение, вариант на Eurofighter, не е ясно колко от тях ще са за небето на Румъния и България)
 • кораб Тип 45 в Черно море
 • патрулен кораб в Черно море
 • хеликоптери Apache в балтийските репубики
 • батарея с ракетни установки в Естония
 • самолетоносачът “Принцът на Уелс”, част от силите за бързо реагиране на НАТО в Арктика, е готов бързо да се насочи към района

“Наредихме на въоръжените си сили да се подготвят за разполагане в Европа, за да сме сигурни, че можем да подкрепим натовските си съюзници по суша, в морето и във въздуха”, каза Джонсън.

“Това ще изпрати ясно послание до Кремъл – няма да толерираме дестабилизиращи действия. Ако президентът Владимир Путин избере пътя на кръвопролитието и разрухата, това ще е трагедия за Европа. Украйна трябва да бъде свободна сама да избира бъдещето си”, обясни той през седмицата.

 

Предстои седмица на засилена активност в Европа на представители на Лондон на най-високо ниво.

 • премиерът Джонсън може да разговаря по телефона с Путин в понеделник, ще пътува в няколко страни от Източна Европа и се надява да посети Москва
 • външният министър Лиз Тръс ще посети Украйна и Русия в следващите две седмици
 • министърът на отбраната Бен Уолъс ще посети Унгария, Словения, Чехия и Хърватия и има готовност за срещи в Москва
 • началникът на Генералния щаб адм. сър Тони Рейдакин ще информира във вторник правителството за последните събития

 

Корабите Type 45 са основно с предназначение да засичат и свалят противникови самолети, дронове и противокорабни ракети.
Корабите Type 45 са основно с предназначение да засичат и свалят противникови самолети, дронове и противокорабни ракети.

 

Русия настоява, че няма никакви планове да атакува Украйна, и обвинява Запада – предимно САЩ и Великобритания, в раздухване на военна истерия. От Вашингтон и Лондон идват някои от най-категоричните гласове, че Европа е в най-тежката криза на сигурност от края на студената война, а може би и една от най-сериозните от Втората световна война насам.

 

Пред Би Би Си днес Лиз Тръс каза, че кабинетът не изключва никакви варианти от подготвяните санкции, включително срещу собственост (т.нар. Лондонград) на руски олигарси в елитните лондонски квартали. Според нея ситуацията е такава, че страната не може да поставя на първо място краткосрочни икономически интереси пред дългосрочното оцеляване на своодата и демокрацията в Европа.

 

За да не пострадат твърде много хора, зависещи от руските пари във Великобритания, санкциите ще са фокусирани върху онези руснаци, които пряко участват в дестабилизирането на Украйна, поясни Тръс. “Но трябва да знаете, че търсим как да разширим обхвата, така че да пострадат всички интереси на Кремъл и на режима в Русия, така че олигарсите на Путин да няма къде да се скрият, както и руските компании, помагащи на държавата си”.

dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!