Банката на Англия: Сериозни недостатъци в икономическите прогнози

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
64

 

Системата за икономически прогнози на Банката на Англия се нуждае от спешна модернизация поради “сериозни недостатъци”, установи независим преглед, проведен от д-р Бен Бернанке, бивш шеф на централната банка на САЩ. Открито е, че служителите работят с остарели системи, които трябва да бъдат основно преработени или заменени. Прегледът е поръчан след критики от британски парламентаристи, че банката не е успяла да предвиди мащаба и продължителността на инфлацията през последните две години.

Гуверньорът Андрю Бейли потвърди, че актуализацията на системите е приоритет за банката. Д-р Бернанке подчерта, че значителният недостиг на инвестиции е довел до използването на сложна и неудобна система, която затруднява служителите да произвеждат полезни анализи за бъдещето на икономиката. Той настоява за бърза актуализация и модернизация на начина, по който банката обработва икономическите данни.

Инфлацията в Обединеното кралство се увеличи значително, достигайки пик от 11.1% през октомври 2022 г., което оказа сериозен натиск върху бюджетите на бизнеса и домакинствата. Въпреки че Бейли неколкократно заявяваше, че скокът в инфлацията е “преходен”, последващите събития показаха по-устойчив ръст на инфлацията, който доведе до повишаване на заплатите. От декември 2021 г. до август 2022 г. централната банка повиши лихвените проценти 14 пъти поред в опит да контролира инфлацията.

Прегледът на Бернанке препоръчва цялостно обновяване на рамката за прогнозиране на банката, като предлага реформи или премахване на съществуващия софтуер. Той също така предлага банката да обърне повече внимание на фактори като наличието на труд и смущения във веригата за доставки и да намали акцента върху своята “централна прогноза”, като вместо това публикува сценарии, които могат да опровергаят прогнозата ѝ.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!