DragonFire: Британският лазер може да се използва срещу руски дронове на фронта в Украйна

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
48

 

Британското високоенергийно лазерно оръжие може да бъде изпратено в Украйна, за да сваля руски дронове, според британския министър на отбраната. Грант Шапс твърди, че оръжието може да има значителни последици за конфликта в Европа. Очаква се лазерът DragonFire да бъде готов до 2027 г., но Шапс иска да ускори производството и да го направи достъпно по-рано.

Успешен тест на лазера беше проведен за първи път през януари, като целта беше аеронавигационен обект. Първоначално се очакваше оръжието да стане оперативно до 2032 г., но благодарение на нови реформи, които целят да ускорят правителствените процедури за закупуване на оръжие, то ще бъде готово пет години по-рано.

 

Въпреки това, министърът на отбраната посочи по време на посещение във военноизследователския център Портън Даун край Солсбъри, че иска да ускори още повече процеса. „Да речем, че не трябва да е 100% перфектно, за да може Украйна да го използва“, каза той.

 

Министерството на отбраната на Великобритания заявява, че по-бързото темпо е в отговор на „бързо променящата се заплашителна среда“. Шапс добави: „Не чакаме това да достигне 99.9% съвършенство преди да го изпратим на терен, а да го докараме до около 70% и след това да го изпратим там и да го развиваме оттам.“

Лазерното оръжие е достатъчно прецизно, за да улучи монета от 1 паунд от разстояние от един километър, според министерството. Се очаква то да осигури нискоценна алтернатива на ракетите за сваляне на цели като дронове.

Тестът на оръжието през януари беше проведен на полигона на министерството  в Шотландия и беше обявен за „голяма стъпка“ във въвеждането на оръжия с лазерно-насочена енергия (LDEWs) в употреба. Основното предимство на лазерите е тяхната цена и теоретично „неограничен пълнител“ от боеприпаси, докато има надежден източник на енергия. Недостатъкът е, че могат да стрелят само по цели на видимост, за разлика от повечето ракети.

Инициативата за изпращане на британски лазери в Украйна за борба с руски дронове е оптимистична. Украйна има по-непосредствени нужди, включително мобилни системи за противовъздушна отбрана, които са доказани в битка. При постоянни атаки на Русия срещу електрическата мрежа, лазерите, изискващи източник на енергия, вероятно не са подходящото решение за спешните нужди на Украйна.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!