България остава една от страните в ЕС с най-много трудови мигранти

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
213

Трудовата миграция се забавя и в ЕС, и в България през 2019 г., но повечето от завръщащите се у дома работници са с ниска квалификация, според доклад на ЕК

Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

България е една от основните страни в Европейския съюз (ЕС), които продължават да допринасят за трудовата мобилност в блока и да изпращат повече работници и служители, вкл. и висококвалифицирани, отколкото посрещат.

Това става ясно от годишния доклад за мобилността на работната сила в рамките на ЕС, публикуван от Европейската комисия (ЕК) днес.

Документът идентифицира тенденциите в свободното движение на работници и членовете на техните семейства въз основа на последните налични данни – от 2019 г.

Данните все пак показват спад на изходящия поток работници от България към ЕС като дял от собственото си население през 2019 г. Забавянето на емиграцията ще е по-осезаемо през 2020 г. заради пандемията.
Източните и южните държави в ЕС изпращат най-много трудови мигранти

Румъния, Полша, Италия, Португалия и България са страните с най-много трудови мигранти в ЕС през 2019 г. Гражданите на тези страни, избрали да работят в чужбина, са 6,9 млн. души от общо 11,9 млн. трудови мигранти през годината, т.е. 58% от трудовите мигранти в ЕС, сочат данните, цитирани в доклада.

Германия е държавата, към която се насочват най-много от трудовите мигранти от България, Италия и другите страни от ЕС като цяло.

Малко по-малко от половината трудови мигранти в ЕС – 46%, живеят във Великобритания или Германия. Други 28% са във Франция, Италия и Испания.

Германия измества Великобритания като най-важната държава за висококвалифицирани трудови мигранти

Най-важните държави дестинации за висококвалифицирани трудови мигранти в блока са Германия, Испания, Франция, Белгия и Австрия. Германия измества Великобритания, която беше водещата държава за висококвалифицирани мигранти преди да напусне ЕС. Основните изпращащи държави са Полша, Румъния и Италия, както и България и Португалия.„

Групата на висококвалифицираните трудови мигранти в сравнение с висококвалифицираните работници и служители в страните по произход е най-голяма сред румънците (22%), българите (13%), португалците (10%) и поляците (8%), показват данните.
Въпреки че общият брой на трудовите мигранти от ЕС в Обединеното кралство намалява през 2019 г. в сравнение с 2018 г., отделни групи трудови мигранти там, вкл. и на българите, се увеличават. Броят на полските трудови мигранти на Острова нараства през 2019 г. с 5% или 36 хил. души, на португалските – с 10% или 15 хил. души, на френските – с 12% или 15 хил. души, на българските – с 22% или 17 хил. души, а на италианските – с 2% или 3 хил. души.
Работещите на Острова румънци намаляват през 2019 г.

Ускоряване на завръщащите се трудови мигранти, но с ниска квалификация

България е и сред страните от ЕС с най-висок дял на завръщащите се трудови мигранти, макар и темповете да са по-бавни спрямо изтичането – 52%. Лидер е Румъния с 83%, следвана от Литва с 56%. По-голямата част от тях обаче са нискоквалифицирани работници, т.е. най-вероятно сезонни работници, които заминават в следващ сезон.

Като цяло в ЕС статистиката сочи, че трудовата мобилност в ЕС забавя ръста си от предходните години и през 2019 г. се засилват тенденциите за завръщане в страните по произход. Според доклада на всеки трима напуснали двама се връщат в страната си по произход.

Делът на висококвалифицираните лица, които се преместват в друга държава от ЕС, обаче се увеличава – през 2019 г. 34% от трудовите мигранти са с висока квалификация в сравнение с 25% през 2008 г. Това означава, че повечето от завръщащите са с ниска квалификация.

Като цяло е правило млади хора да заминават да работят извън страната си на произход, показва още статистиката на ЕК. Сред тези, които силно възнамеряват да се преместят, 75% са на възраст под 35 години.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!