Английският върховен съд е отхвърлил иск срещу продажбата на Vivacom

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
106

Той целял да оспори сделката, с която компанията беше продадена на сегашните си собственици чрез търг

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Английският върховен съд е отхвърлил опит на офшорни компании да оспорят собствеността на най-големия български телеком, Vivacom, съобщават от компанията.

Жалбата от люксембургската компания LIC Telecommunications SARL и Empreno Ventures Limited, Британски Вирджински острови, целеше да оспори сделката, с която Vivacom бе продадена на сегашните собственици чрез търг, уточняват от компанията.

След като загубили съдебни дела в Люксембург и България, ищците са се обърнали към английския съд с твърдение, че продажбата е незаконна, подценена и следва да се преразгледа.

След шест дни изслушвания английският съдия Моулдър е отхвърлил изцяло и последните подадени искове.
„Компанията бе придобита след изцяло легитимна и конкурентна процедура по продажба. Ищците многократно и чрез различни способи се опитваха да оспорят процеса по придобиване на собствеността, но безуспешно”, коментира Спас Русев, който е най-големият акционер във Vivacom. “Целта им беше да накърнят публично имиджа на компанията чрез медиите и множество съдебни дела, чрез които да придобият контрол над компанията, но всеки път те се проваляха”, допълва Русев.
Припомняме, че българският съд потвърди на три инстанции, че Emreno няма основание да претендира прогласяването на нищожността на документите във връзка с проведената съгласувателна процедура по реда на облигационната емисия, емитирана от БТК.

От своя страна, в средата на януари миналата година люксембургски съд също отхвърли всички искове на LIC Telecommunications към БТК.

По същото време пък беше отхвърлена поредната жалба пред Върховния административен съд срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което бе разрешено придобиването на InterV от Вива Телеком (Люксембург) С.А.

В края на юни Bloomberg съобщи, че собствениците на “Българската телекомуникационна компания” са наели съветник, който да намери нови инвеститори за най-голямата телекомуникационна компания в страната. Продажбата на Vivacom, с което име е известна компанията, може да генерира най-малко 1 млрд. евро (1,1 млрд. долара), твърди медията, като се позовава на запознати източници.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!