Карни: Brexit без сделка ще създаде значителен риск за британската икономика

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
95

Банковата система е готова да се справи с такъв сценарий, увери гуверньорът на АЦБ

Гуверньорът на АЦБ Марк Карни. Снимка: Ройтерс

Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни заяви, че Brexit без сделка е значителен риск за икономиката на Великобритания и ще бъде по-добре да има преходен период, който да позволи на страната да се приспособи към излизането си от Европейския съюз, предава Ройтерс.

И двамата кандидати за заместник на Тереза Мей като премиер на Великобритания заявиха, че са готови да изведат страната от ЕС без сделка, ако се наложи.

„Това е значителен риск в случай на Brexit без сделка“, казва Карни в интервю за The Economist, излъчено на сайта на списанието в петък. „При голяма промяна винаги е по-добре да има период на преход“, допълва той.
АЦБ и Карни са предупреждавали и преди, че Brexit без сделка ще нанесе сериозен удар на икономиката на Великобритания.
Привържениците на Brexit го обвиняват в черногледство, след като АЦБ обяви прогнозите си за размера на удара в отговор на молба на парламента.

“Истината понякога боли. Ако поискате нещо, получавате го и трябва да приемете реалността“, заявява Карни пред The Economist в отговор на критиките.

Той също така повтаря посланието на АЦБ, че банковата система е готова за Brexit без сделка, като може да понижи или повиши лихвите в зависимост от размера на удара върху търсенето и спада на паунда, което може да увеличи инфлацията.

„В много отношения това е безпрецедентна ситуация. Но сме готови за нея от гледна точка на финансовия сектор… и имаме инструменти да се нагодим към едната или другата посока“, допълва Карни.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!