Стойността на имотите в Лондон е намаляла с 40 млрд. паунда след референдума

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
113

Цените на луксозните имоти в британската столица отбелязват първо тримесечие без спад от края на 2015 г. насам

Снимка: Архив Ройтерс

Разделението между севера и юга във Великобритания по отношение на ръста на цените на жилищата намалява в трите години след гласуването за Brexit през 2016 г., сочат данни на консултантската компания Savills, цитирани от Financial Times.

Цените на жилищата в Южна Англия нарастват в трите години преди гласуването, като общата стойност на всички жилища се повишава с 1,04 трлн. паунда (1,16 трлн. евро). В трите години преди референдума през юни 2016 г., обаче, стойността на всички жилища в Лондон, югоизточните, източните и югозападните области нараства с 4,3%, или 192 млрд. паунда (213 млрд. евро). Това е под 20% от ръста, регистриран през предходните три години.

По данни на Savills стойността на всички жилища в Лондон намаляв с 40 млрд. паунда (44,5 млрд. евро) или 2,2% след 2016 г., докато стойността на жилищата в югоизточните области се понижава със 7 млрд. паунда (7,7 млрд. евро) или 0,5%.

Докато растежът в останалите части на Великобритания е нулев или вял в годините преди референдума, много от тези области се представят силно след това от гледна точка на цените. В останалата част от Великобритания общата стойност на жилищата нараства с 243 млрд. паунда (270 млрд. евро) след 2016 г., като цените в Уелс и Шотландия се ускоряват най-бързо.
Въпреки че пропастта между севера и юга се стеснява, Лондон и югоизточните области продължават да съставляват 43 на сто от общата стойност на жилищата във Великобритания, достигаща 3,16 трлн. паунда (3,5 трлн. евро). Там се намират и 26% от всички жилища в страната. Изследването на Savills се основава на данни на Националната статистическа служба, имотния регистър и регистрите в Шотландия.

Политическата несигурност заради Brexit е повлияла на жилищния пазар в трите години след референдума, като вероятно е задействала промяна в дългосрочен план на пазарния цикъл, казва Лусиан Кук, директор на отдел „Изследване на жилищния пазар“ в Savills.

В друг свой доклад от тази седмица Savills съобщи, че цените на луксозните имоти в Лондон са престанали да намаляват в трите месеца до юни тази година. Това е първото тримесечие без понижение на цените на луксозните имоти от третото тримесечие на 2015 г. От 2014 г. насам общата стойност на луксозните жилища в централните части на британската столица намалява с 20 на сто.

Кук смята, че данните ще дадат на продавачите причина за известен оптимизъм. „Изправени сме пред голяма несигурност за това какво ще означава новият премиер за Brexit, икономиката и най-вече данъчната политика, така че пазарите на луксозни имоти ще останат чувствителни в ценово отношение до края на 2019 г.“, коментира той.

Тази седмица беше съобщено, че Борис Джонсън, който е фаворит за наследник на Тереза Мей като премиер, обмисля да премахне гербовия налог върху жилища на цена до 500 хил. паунда в рамките на извънреден бюджет преди Brexit без сделка. Джонсън смятал също така да понижи гербовия налог за по-скъпите жилища, след като бившият финансов министър Джордж Озбърн повиши налога за луксозните имоти през 2014 г.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!