Английската централна банка има всички основания да не повишава лихвите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
54

Дори Brexit да бъде решен чудодейно, АЦБ би било разумно да изчака, докато няма по-ясни доказателства за затегнат трудов пазар, подхранващ по-високи цени

Сградата на Английската централна банка в Лондон. Снимка: Ройтерс

Деветчленната Комисия за парична политика на Английската централна банка (АЦБ) ще проведе днес последната си среща преди потенциалното излизане на Великобритания от ЕС без сделка на 31 октомври – с всички несигурности, които то влече. Други монетарни власти – Европейската централна банка и Федералния резерв на САЩ, облекчават паричната политика, а инфлацията в Обединеното кралство засега се понижи под целта. И все пак едва ли Комисията ще направи някакъв ход за промяна на лихвените проценти. Тя е в правото си да отлага, пише в. Financial Times.

Подходът на изчакване е разумен не само поради причини, свързани с нервния дебат за Brexit. Наемането на работа се забавя, глобалните перспективи са тревожни, а увеличаването на заплатите кара много компании да търсят начини за повишаване на производителността. Дори Brexit да бъде решен чудодейно, няма да има нужда от продължаване на цикъла на монетарно затягане, който започна през 2017 година.
Когато АЦБ започна да повишава лихвените проценти след близо десетилетие на рекордно ниски ставки след финансовата криза, регулаторите твърдяха, че британската икономика вече не може да генерира подобренията в производителността, които някога постигаше. Дори скромен растеж на заплатите би довел до по-висока инфлация, казваха те, тъй като компаниите вече не бяха достатъчно ефективни, за да абсорбират по-високите разходи за труд.

Това може да е вярно в по-дългосрочен план, но за момента най-новите данни за инфлацията не показват признаци за ръст на цените. Всъщност основната инфлация спадна през август до 1,7% – под 2-процентната цел на централната банка. Това се случва, въпреки че темпът на растеж на заплатите се повиши до 4 на сто през трите месеца до края на юли.

Това може да се дължи отчасти на ползите от поставената „под натиск” икономика. Компаниите реагират на увеличаването на ръста на заплатите, като променят начина си на работа. В търговията на дребно, най-големият източник на заетост в Обединеното кралство, супермаркетите отговориха на растежа на заплатите като реорганизираха смените си и инвестираха в технологии за повишаване на производителността. Asda се присъедини към своите коннкуренти Tesco и J Sainsbury, като повиши заплатите и изравни йерархията.

Дали защото тези по-високи заплати правят по-малко привлекателно за компаниите да наемат нови работници или защото несигурността, свързана с Brexit, кара фирмите да ограничат своите планове, на пазара на труда във Великобритания се появяват пукнатини. Броят на обявените свободни работни места, предсказващ индикатор за икономическо здраве, въпреки че все още е висок, намалява от началото на 2019 г. Регионалните агенти на централната банка съобщават, че намеренията за наемане на работа са се понижили през второто тримесечие на годината, като има загуба на работни места в търговията на дребно и промишлеността.

В същото време глобалният фон изглежда по-малко благоприятен, отколкото когато АЦБ за първи път възприе затегната парична политика. Търговската война между САЩ и Китай може да доведе до допълнителен натиск върху световната икономика и да ускори забавянето в ключовите европейски и американски търговски партньори на Обединеното кралство. Фабриките по целия свят сега се изпитват трудности.

Ако бъде постигната сделка за Brexit, тя може да даде тласък на икономиката на Великобритания. Бизнес инвестициите могат да бъдат отключени, а потребителите да си позволят да харчат малко повече, отколкото досега имаха нагласа. Това от своя страна може да доведе до повишаване на заплатите и заетостта. Инфлацията също може да се повиши повече от очакваното, благодарение на покачването на цените на петрола след атаката срещу рафинерии в Саудитска Арабия тази седмица. Дори това обаче може да се окаже недостатъчно, за да предпази икономиката на Обединеното кралство от глобалното забавяне. АЦБ би било разумно да изчака, докато няма по-ясни доказателства за затегнат трудов пазар, подхранващ по-високи цени.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!