Пазарът на имоти във Великобритания се забавя през септември

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
42

Т.нар. “есенен отскок” отстъпва на засилващата се политическа несигурност около Brexit

Снимка: Архив Ройтерс

Септември обикновено е един от най-натоварените месеци от календара на имотната индустрия във Великобритания заради възстановяването на активната дейност след лятото. Това, обаче, изобщо не е така през тази година, пише британското издание express.co.uk.

Актуалният индекс на цените на жилищата от портала за търсене на имоти Rightmove предполага, че все още има малък признак за „есенен отскок“ заради засилващата се политическа несигурност. Това продължава да оказва натиск върху хората да отлагат плановете си, свързани с покупко-продажба на имоти.

Офертните цени изглежда „омекват“ през последния месец. Rightmove отчете средно понижение в цялата страна от 0,2% – първото за това време на годината от септември 2010 г. насам.

Разбира се, дали това е аномалия или началото на тенденция, само времето ще покаже, подчертава изданието.

Броят на новите имоти, които се предлагат за продажба, също е по-нисък на годишна база – със 7,8 на сто, сочат данните. Средните договорени продажби се свиват с 3,4%.

Основните пазари, обаче, остават стабилни. Ипотечното кредитиране е близо до рекордно високи нива, тъй като заемодателите продължават да се конкурират за пазарен дял, нивата на заетост остават високи, а инфлацията остава близо до целта на централната банка от 2%.

Майлс Шипсайд, директор на Rightmove, коментира данните: „Мнозина са свикнали да живеят в челюстите на несигурността след референдума преди три години и продължават с живота и жилищните си движения. При наближаването на новия краен срок за Brexit, обаче, има признаци, че все повече хора започват да се колебаят“.

Есенният отскок обикновено започва в същото време, когато децата се връщат на училище, но тази година в най-добрия случай това е късно начало и ако несигурността продължава, есенният отскок може да бъде пропуснат напълно и дейностите да се забавят до Нова година, прогнозира Шипсайд.

Онези, които планират да купят или търгуват и могат да запазят нервите си, докато други се колебаят, могат да открият, че са в по-силна позиция за преговори, за да получат благоприятна сделка, смята той.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!