Протестиращи поискаха оставката на главния прокурор с викове пред кабинета му

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
70

 

Някои от протестиращите влязоха в сградата на Съдебната палата и скандираха “Оставка” в коридора на 4-тия етаж пред кабинета на главния прокурор.

Мая Манолова и Арман Бабикян от “Изправи се! Мутри вън!”, както и представители и симпатизанти на коалицията за пореден път поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев, а двадесетина души от протеста влязоха в сградата на Съдебната палата, за да искат среща с него, скандирайки “Гешев – позор! Оставка и затвор!”.

Недоволството е провокирано от последната акция на прокуратурата, при която обвинение получи началникът на сектор “Културно-исторически ценности” към Главна дирекция “Национална полиция” Ангел Папалезов. Повод са и днешните работни срещи на Гешев с новите началници на ГДБОП и ДАНС – Калин Стоянов и Пламен Тончев.

По-рано служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви в интервю за сайта bird.bg, че прокуратурата е извикала на разпит новите шефове на ДАНС и ГДБОП. Той обаче заяви, че не знае защо двамата са извикани от прокуратурата, но предположи, че това е опит да се разстрои работата в министерството по проверката за нерегламентираното използване на специални разузнавателни средства (СРС) с цел подслушване на политици.

Според протестиращите, главният прокурор ги е привикал в кабинета си, за да им оказва натиск и да направи опит да влияе на работата им, а по-рано от прокуратурата публикуваха официални съобщения и снимки за срещите, като в тях се посочва, че са били работни и са поискани от новоназначените ръководители на двете структури.

Пред “Дневник” адвокат Камен Добрев заяви, че се оказва натиск над хора, назначени от Бойко Рашков. Той обясни, че в акцията по претърсването в дома и офиса на Папалезов е участвал и прокурор Ангел Кънев, който по думите му е приближен до Гешев. Какво още разказа Камен Добрев – вижте във видеото:

Протестиращите твърдят също така, че искат оставката на Гешев, тъй като опитва да спре работата на проверките, назначени от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков по скандала с подслушванията на членове на опозиционни партии.

Протестът започна около 12 ч., като протестиращите облепиха оградата и стъпалата пред палатата с надписи: “Оставка, мутро!”. Около половин час по-късно някои от протестиращите решиха, че няма да останат пред палатата, а ще направят опит да влязат в сградата, и заплашваха, че няма да си тръгнат докато Гешев не подаде оставка.

Кордон от съдебна охрана бе разположена на четвъртия етаж на палатата пред кабинета на Гешев, докато протестиращите огласяваха сградата с викове: “Оставка! Мутри вън!”. Манолова и Бабикян останаха пред Съдебната палата заедно с друга група протестиращи и не направиха опит да влязат. Някои от недоволните както пред кабинета на Гешев, така и пред сградата на палатата се заканиха да останат на място до вечерта.

 

“Време е отново да излезем и да изкрещим срещу мутрите, че тяхното време изтече. Няма да допуснем прокуратурата да смачка със страх и репресии разследването срещу незаконното подслушване над политици, журналисти и граждани от предишната власт! Тяхното време изтече! Елате в 11:50 пред Съдебната палата да го изкрещим заедно!”, написа по-рано днес Мая Манолова.

 

Почти по същото време Арман Бабикян призовава хората също да се съберат пред Съдебната палата. “В 12 часа по обед ще бъда пред Съдебната палата, за да чуя сирените за Ботев. Ще мълча за героя, но не за позора на Гешев. За кого ще вият после сирените ще решат гражданите! Заповядайте, приятели”, написа той във Фейсбук.

 

Около 19 ч. тази вечер се очаква и протест на гражданската инициатива “Правосъдие за всеки” под наслов “Правосъдие без каскет”, подкрепен от представители и симпатизанти на “Демократична България”.

 

Още за протестите срещу главния прокурор – четете тук

dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!