Великобритания: рано е за връщане към нормалния живот

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
640

Джонсън призова за забавяне на „връщането към нормалното“

Снимка: Shutterstock
Четвъртата фаза на премахването на мерките, наложени за ограничаване на разпространението на коронавируса в Обединеното кралство, е поставена под въпрос, след като независими експерти и правителствени здравни съветници призоваха за забавяне на „връщането към нормалния живот“, съобщава британският вестник The Independent, цитиран от агенция “Фокус”.

Експертите предупредиха, че пълното премахване на ограниченията за контакт между хората и възобновяването на останалите области на бизнеса, насрочено за 21 юни, може да създаде „фалшиво чувство за сигурност“ сред третата вълна на COVID-19 в страната . Експертите настояват за отлагане на етапа, докато учените не оценят въздействието на новия, по-заразен индийски щам на коронавируса. Според Рави Гупта, професор по клинична микробиология в Университета в Кеймбридж, забавянето от няколко седмици ще бъде критично, тъй като Обединеното кралство е близо до „достигане на ниво на ваксинация, което ще помогне за овладяването на вируса“.

Въпреки факта, че заболеваемостта във Великобритания е спаднала до рекордно ниско ниво от края на миналото лятото, в страната има всички признаци за опасност от появата на нова вълна на коронавирус, алармира Гупта. В същото време експертът не призовава за отказ от премахването на ограниченията, а само за отлагането им до момента, в който учените ще разбират по-добре новия щам на коронавируса. Той отбеляза, че Джонсън е взел решение да премахне ограниченията, преди да се появи индийския щам. „За известно време може да имаме фалшиво чувство за сигурност и това е, което ни тревожи“, казва Гупта.
Професор Адам Фин от Съвместния комитет по ваксините и имунизациите също посочи риска от нова вълна във Великобритания, призовавайки „да направим всичко възможно, за да сведем този риск до минимум“. Фин предупреди, че британското правителство може да се окаже в ситуация, в която трябва да отстъпи и да въведе отново сериозни ограничения. В същото време експертите подчертаха, че все още не е известно колко успешна ще се покаже ваксината срещу индийския щам, въпреки високите нива на ваксинация във Великобритания, пише The Independent.

Здравният секретар Джонатан Ашуърт предупреди, че всяко решение на правителството на Джонсън трябва да бъде „управлявано от данни, за да се предпазят хората и да се предотврати претоварването на здравната система“. Най-голямата заплаха за пълното премахване на ограниченията е „некомпетентността на министрите“. На свой ред Британската медицинска асоциация, която представлява интересите на лекарите в Обединеното кралство, призова правителството „да действа изключително внимателно, когато обмисля дали да отмени ограниченията на 21 юни“. Асоциацията се опасява, че преждевременните решения ще подкопаят усилията на Националната здравна служба и ще увеличат и без това сериозната тежест за персонала, който вече е „психически и физически изтощен“.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!