Все повече компании пренасочват бизнеса си към Нидерландия заради Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
62

Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg

Два пъти повече компании са започнали операции в Нидерландия на годишна база през 2019 г., с оглед напускането на Европейския съюз от страна на Великобритания, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информация от холандска правителствена агенция.

През миналата година 78 компании са избрали да отворят офиси или да преместят операциите си в страната от Бенелюкс. Общият брой на пренасочените бизнес инициативи от британския референдум през 2016 г. насам достига близо 140, съобщиха от Нидерландската агенция за чуждестранни инвестиции (НАЧИ).
„Тенденцията е удвояване на броя на компаниите, които идват в Нидерландия през всяка година“, заяви Йероен Нийланд, комисар в НАЧИ.

Великобритания напусна Европейския съюз в края на януари. Сега страната се намира в преходен период до края на 2020 г., през който трябва да бъде постигнато ново търговско споразумение с останалите 27 членове на блока.

„Несигурността остава, защото никой не знае как ще изглежда сделката, която се договаря. Тази несигурност кара компаниите да търсят други варианти “, казва Нийланд.

От НАЧИ заявиха, че в момента преговарят с 425 компании за преместването или разширяването им в Нидерландия, спрямо едва 175 през 2018 г.

Очаква се 140-те компании да създадат повече от 4200 работни места и да извършат инвестиции в размер на 375 милиона евро през следващите години, посочва агенцията.

Но като отворена икономика със сравнително високо ниво на външна търговия, Нидерландия е сред държавите от ЕС, които са най-изложени на отрицателните ефекти от Brexit.

Компаниите, основани в Нидерландия, до голяма степен са в секторите на финансите, информационните технологии, медиите, рекламата, науките за живота и здравеопазването, поясниха от НАЧИ.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!