Великобритания започва годината с изненадващо ускорение на инфлацията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
223

Индексът на потребителските цени се е повишил с 1,8% на годишна база през януари, надминавайки прогнозите

Снимка: Bloomberg

Инфлацията във Великобритания се е ускорила за първи път от шест месеца насам в началото на тази година, стимулирана от цените на енергията, горивата и самолетните билети, информира Bloomberg.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 1,8% на годишна база през януари, надминавайки прогнозите. Това е най-голямото увеличение на цените от юли насам, съобщиха в сряда от Националната статистическа служба на страната. През същия отчетен период базовата инфлация се е ускорила до 1,6%. На фона на тази новина, към 12:41 ч. българско време паундът се разменя за 1,20 евро.
Благоприятната перспектива за инфлацията ще улесни централните банкери да намалят лихвените проценти, ако икономиката се разклати на фона на търговските преговори с Европейския съюз (ЕС), въпреки че засега този ход не се предвижда.
Според анализаторите обаче увеличението на показателя ще се окаже временно, като нивото на инфлацията ще спадне през второто тримесечие и ще остане под целта Английската централна банка (АЦБ) от 2% за следващите две години.

Ускоряването на инфлацията през януари заради цените на природния газ и електроенергията се дължи до голяма степен на резкия им спад година по-рано, когато индустриалният регулатор въведе своя ценови таван. От друга страна цените на автомобилните горива са се повишили с почти 2%.

През декември цените на жилищния пазар са се повишили с 2,2% на годишна база, а проучванията сочат, че оживлението при недвижимите имоти след изборите през декември е продължило и през януари. Цените в Лондон, които понесоха тежестта на несигурността около Brexit, са отчели най-бързия си растеж от октомври 2017 г. насам.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Аспарух Илиев
INVESTOR.BG

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!