Би Би Си съобщава за смъртни случаи във Великобритания, причинени от силни улични наркотици

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
57

 

Според доклад на Би Би Си, свръхсилни улични наркотици, с по-голяма мощност дори от хероина, са свързани с поне 54 смъртни случая в Обединеното кралство през последните шест месеца.

Тези смъртни случаи са пряко свързани с употребата на синтетични опиоиди, известни като нитазени. Експертите изразяват сериозни опасения, че тези опиоиди се произвеждат в лаборатории, предимно в Китай, и след това се внасят в Обединеното кралство.

Официалните данни показват, че общият брой на жертвите вероятно е значително по-висок, като се има предвид, че още 40 случая са в процес на разследване от страна на Националната агенция за борба с престъпността. В отговор на тази тревожна тенденция, британското правителство обмисля класифицирането на 15 нови синтетични опиоидни дроги като клас А.

Първият случай на употреба на нитазени в Обединеното кралство беше отчетен през 2021 г., когато 18-годишно момче беше спасено от нефатално предозиране. Специалистите предупреждават, че новите наркотици могат да бъдат значително по-силни от хероина и фентанила, последният от които е основен фактор за над 75 000 смъртни случая в САЩ миналата година.

Има съмнения, че нитазените се произвеждат в незаконни лаборатории в Китай и често достигат до Обединеното кралство чрез пощенски пратки. В много случаи, те се смесват с хероин от организирани престъпни групировки, което прави уличните наркотици още по-опасни и смъртоносни. Някои анализатори сочат връзка между наличието на нитазени на пазара и забраната за отглеждане на опиумен мак в Афганистан.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!