Великобритания ще инвестира €1.4 млрд. в най-мощния климатичен суперкомпютър

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
75

Обединеното кралство се стреми към лидерство както в изучаването на климата, така и в намаляването на глобалните емисии на парникови газове
Снимка: Pixabay
Великобритания ще инвестира 1.2 млрд. паунда (1.4 млрд. евро) в разработването на най-мощния климатичен суперкомпютър в света, който да предоставя по-точни прогнози за времето и да информира за рисковете от климатичните промени, пише Bloomberg. От Националната метеорологична служба в Англия (Met Office) споделиха, че програмата има за цел да подобри прогнозирането на климатичните промени и да замени съществуващия суперкомпютър, който вече изостава в технологичните класации, въпреки че все още е сред 50-те най-мощни в света.

„Без значение дали предстои слънце или дъжд, нашият суперкомпютър ще изготви бързо точна прогноза за времето, помагайки ни да бъдем по-подготвени. Хората ще планират спокойно почивките си, а в случай на наводнения ще можем да реагираме още преди да е започнал дъждът“, каза бизнес секретарят на институцията Алок Шарма, който ще председателства годишния кръг от преговорите за климата на ООН в Глазгоу, Шотландия, през ноември.

С това, че Великобритания ще бъде домакин на срещата на върха за климата, премиерът Борис Джонсън иска да покаже лидерството на Обединеното кралство както в изучаването на климата, така и в намаляването на глобалните емисии на парникови газове. Кабинетът планира да използва данните, генерирани от новия суперкомпютър, за да информира останалите и така да ръководи борбата срещу изменението при климата.

Великобритания беше първата голяма икономика, която заяви, че ще сведе до нула емисиите на парникови газове до 2050 г. и новата технология ще ѝ помогне.

Суперкомпютърът ще дава оценка за риска от изменението на климата и ще гарантира точна информация за предстоящи екстремни метеорологични събития и природни бедствия. Според бизнес отдела по този начин ще се намалят до минимум щетите за домакинствата и бизнеса. Получените данни ще помогнат за предварителна евакуация при наводнения, ще позволят на летищата да се подготвят по-добре и ще помогнат на енергийния сектор да се предпази от потенциални прекъсвания на тока.

Инвестицията ще замени съществуващите суперкомпютри на Met Office и ще бъде в експлоатация 10 години (в период от 2022 до 2032 г.), като предвидените средства за първите пет години ще увеличат изчислителния капацитет на машината шест пъти.

Британският премиер Борис Джонсън назначи Шарма за специален министър на правителството, който да води преговорите за климата на ООН в Глазгоу по-късно тази година. Той ще заеме мястото на освободения миналия месец Клер О’Нийл. Шарма ще има тежката задачата да бъде посредник между повече от 190 държави с изключително различни икономически интереси.
ECONOMIC.BG

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!