След Brexit: Великобритания спира кранчето за нискоквалифицирани чужденци

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
586

Желаещите да се установят в страната ще трябва да отговарят на изисквания за заплата и за езикови умения и да имат твърдо предложение за работа

Изглед от Лондон. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Великобритания ще „спре кранчето“ за нискоквалифицирани чуждестранни работници и ще изисква от всички квалифицирани служители, които желаят да се установят в страната, да имат предложение за работа и да отговарят на изисквания за заплата и за езикови умения. Това ще бъдат част от правилата след Brexit, които ще влязат в сила от следващата година, предава Ройтерс.

Великобритания официално напусна Европейския съюз в края на януари, но в момента тече преходен период до 31 декември, през който почти нищо не се променя.

В момента граждани на страни членки на ЕС могат да се придвижват свободно и това накара британците да гласуват за Brexit на референдум през 2016 г. в опит за намаляване на броя на пристигащите хора в страната.
„Новата ни имиграционна система ще спре кранчето за евтините чуждестранни нискоквалифицирани работници“, заяви министърът на вътрешните работи Прити Пател пред неделното издание на таблоида The Sun.
„От догодина всички квалифицирани служители ще трябва да събират достатъчно точки, за да работят във Великобритания. Те ще трябва да говорят английски, да имат твърдо предложение за работа и да отговарят на изискванията за заплата“, допълни тя.

Пател уточни, че „общият брой“ на пристигащите на работа във Великобритания чужденци ще намалее благодарение на плана.

Някои опозиционни политици твърдят, че ограниченията за имигрантите може да навредят на обществените услуги като Националната здравна служба, която в някои области разчита на граждани на страни членки на ЕС, работещи като медицински сестри и лекари.

Правителството съобщи, че ще дава допълнителни точки на хора, работещи в сектори с недостиг на квалифицирана работна ръка.

Тази година представители на Лондон и Брюксел ще преговарят по условията на споразумение след Brexit, което трябва да влезе в сила на 1 януари, като вече очерталите се бойни линии са свързани с това доколко Великобритания ще се отклони от правилата и регулациите в ЕС.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
INVESTOR.BG

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!