Британският банкер №1 вече вижда светлина в тунела на Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
43

Месец преди оттеглянето си Марк Карни смекчи дългогодишните си опасения за удара по британската икономика

 

Снимка: Wikimedia
От години гуверньорът на британската централна банка Марк Карни предупреждава за икономическите рискове от излизането на Великобритания от ЕС. Сега, когато страната вече не е част от Блока, той признава, че може би има лъч надежда в плана на премиера Борис Джонсън да насърчи икономическия растеж след Brexit, пише Reuters.

В интервю за агенцията месец преди края на неговия почти 7-годишен мандат като гуверньор на Bank of England (BoE) Карни коментира, че Великобритания предприема действия за решаване на основния си икономически проблем – ниската производителност.

След като убедителната му победа на предсрочните парламентарни избори през декември му позволи да осъществи Brexit на 31 януари, Джонсън тази седмица даде зелена светлина на нов проект за високоскоростна железопътна линия, която според изчисленията ще струва над 100 млрд. паунда (120.4 млрд. евро). Премиерът обеща допълнителна помощ за регионите, които са изостанали от Лондон и другите големи британски градове.

„Една обстановка, в която всичко получава свеж вид, е плодотворна почва да се направи крачка назад и да се извършат по-големи промени, отколкото иначе биха могли бъдат извършени“, коментира Карни след въпрос какви потенциални силни страни на британската икономика след Brexit вижда той.

„Това са първите дни, но вече има няколко инициативи (бюджетът ще е от определящо значение), които предполагат, че някои от възможностите се използват“, добавя той.

По отношение на бизнеса по света като цяло Карни призовава компаниите да публикуват стратегии за ограничаване на въглеродните емисии и да преминат към по-чисти източници на електроенергия до ноември, когато световните лидери ще се срещнат в Шотландия за преговори под егидата на ООН за ограничаване на климатичните промени.
ECONOMIC.BG

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!