Тръмп: Ерата на безкрайните войни приключва

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
56

Плановете на американския президент да изтегли войници от Германия предизвикаха критики
Снимка: EPA/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп, който е подложен на критики през последните дни заради плановете си да изтегли хиляди американски войници от Германия, заяви пред випускници на военната академия „Уест Пойнт“, че тяхната задача ще бъде да защитават „жизненоважните интереси на Америка“, а не да водят „безкрайни войни“ в далечни земи, предава Ройтерс.

Плановете на Тръмп да изтегли 9500 военни от Германия, един от най-силните съюзници на Америка, и да ги предислоцира в Полша и други страни, предизвика гнева на германски представители и породи притеснения в Конгреса на САЩ за оттегляне от световната сцена.

В словото си във военната академия „Уест Пойнт“ Тръмп заяви пред над 1000 випускници, наредени в съответствие с правилата за социално дистанциране, че задачата на американските войници не е да възстановяват чужди страни, а „да защитават, да защитават силно, нашата страна от чуждестранни врагове“.
„Слагаме край на ерата на безкрайни войни“, отбеляза Тръмп. Не е задължение на американските сили „да разрешават стари конфликти в далечни земи, които много хора дори не са чували“, допълни той.
Като президент Тръмп изтегли военни от Сирия и призова американските съюзници в света да плащат повече за ангажимента на американските сили да ги защитават.

В редки критики от собствената му партия 22 републиканци от комисията за въоръжените служби към Камарата на представителите написаха писмо до Тръмп, в което заявяват, че намаляване на броя на военните в Германия ще навреди на националната сигурност и може да насърчи руска агресия.

Тръмп пристигна в „Уест Пойнт“ в момент на напрежение с лидери на американската армия за това дали армията трябва да бъде използвана за потушаване на протестите в цялата страна заради убийството на чернокожия Джордж Флойд от полицай на 25 май.

Председателят на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Марк Мили заяви в четвъртък, че е допуснал грешка, придружавайки Тръмп в разходка от Белия дом до близка църква, след като властите разчистиха пътя от протестиращите, използвайки сълзотворен газ и гумени куршуми.

Министърът на отбраната Марк Еспър също ще разграничи от Тръмп за това дали военни на активна служба трябва да бъдат използвани за установяване на контрол върху разкъсвани от протести градове.

Впоследствие Тръмп съобщи, че има доверие на Еспър и игнорира изказването на Мили.

В словото си в събота американският президент засегна бегло темата за расовата несправедливост в САЩ, като заяви, че завършващите кадети са пример за пъстротата на Америка.

„Вие идвате от ферми и градове, от големи и малки щати и от всяка раса, религия, цвят на кожата и вероизповедание. Но когато влязохте тук, станахте част от един екип и едно семейство, служейки гордо на американската нация“, изтъкна Тръмп.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!