Поредна криза в британското здравеопазване: Пациенти чакат с месеци да бъдат изписани от болница

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
170

Акценти

  • Пациентка от Англия, настанена в болница за лечение на инфекция, е принудена да чака девет месеца, за да бъде изписана.
  • Повече от половината възрастни пациенти в Англия остават в болница след излекуване заради липсата на достатъчно социални работници в домовете за възрастни хора.
  • Здравната система във Великобритания страда от недостиг на персонал и болнични легла.

60-годишната Джослин Ълмър от Англия прекарва девет месеца в болница, докато чака да се освободи легло в някой от домовете за възрастни хора. Майка й, Силвия, която е на 86 години, споделя, че, откакто Джослин е постъпила в лечебното заведение, здравословното й състояние се е влошило драстично.

Оказва се, че проблемът с легловата база в учрежденията за настаняване на болни или възрастни хора е много сериозен, при това не само в западен Съсекс, където живее жената. Близо 60% от пациентите, които са излекувани и могат да бъдат изписани от болница, остават там, защото няма къде да отидат. Правителството планира да задели 1,6 милиарда паунда за инвестиции в набиране на допълнителен персонал и разкриване на легла.

„След 9 месеца в болницата дъщеря ми спря да говори“

Джослин постъпва в болница Queen Alexandra в Портсмут през юни 2022 г. заради инфекция на пикочните пътища. Тя страда от аутизъм и до този момент е живяла в дом за хора със специални нужди в Хемпшир. По време на престоя си в болницата, жената е заобиколена от пациенти, които страдат от различни заболявания. Някои от тях са терминално болни. Опитите на майка й да я премести на по-подходящо място продължават девет месеца, през които пациентката е прехвърляна от отделение в отделение.

Силвия споделя: „Дъщеря ми е в състояние, което изисква специални грижи и внимание. Вместо това тя лежеше през цялото време и никой не й помагаше да се раздвижва или храни. С времето загуби говорните си способности. Опитахме да я настаним другаде, но нямаше места.“

Едва в началото на 2023 г. близките на Джослин Ълмър намират свободно място за нея в един от домовете. Не след дълго тя отново проговаря.
Негативните последици от деветмесечния болничен престой обаче са много сериозни. Освен че се заразява с COVID-19, тя развива и потенциално животозастрашаваща инфекция със стрептококи от група B.

Жената е толкова травмирана, че непрекъснато пита дали това е нейният нов дом. Заради залежаването в болницата, все още няма сили да стои дълго време изправена. Налага се майка й да я успокоява и уверява, че всичко ще бъде наред. „Пред очите ми се превърна в сянка“, казва още Силвия.

Социалните работници от окръг Съсекс споделят, че здравната и социалната системи в цялата страна са под голям натиск. Увеличава се броят на хората, които се нуждаят от специални медицински грижи, но в специализираните лечебни заведения няма легла за всички.

60% от пациентите за изписване все пак остават в болница

В очакване на обичайния ръст на пациентите през зимния период, служители от BBC решават да изчислят колко са гражданите, които биват изписани от болниците в Англия със закъснение през последните 12 месеца.

Резултатите от анализа показват, че средно на ден близо 60% от пациентите, които могат да бъдат изписани, всъщност остават в болница. Делът им достига 70% в неделните дни. Около половината от случаите се дължат на липсата на пакети от социални грижи, осигурявани от местното управление.

Три болници не могат да изпишат над 90% от пациентите си средно на ден, като и трите се намират в северозападна Англия. Говорителят на една от тях откроява като сериозен проблем „застаряващото население, концентрирано в региона, на което по-често се налага да търси медицинска помощ“.

Джуд Адамс от тръста Northern Care Alliance потвърждава, че здравната система е претоварена и не успява да отговори на нуждите на всички пациенти, което често води до удължаване на болничния им престой.

Хроничен недостиг на персонал

През следващите две години здравното и социално министерство планира да отдели рекордните 1,6 милиарда паунда, за да се справи с проблема.

Средствата ще се използват за намирането на „максимално ефективен начин“ за освобождаване на болнични легла. Част от тях могат да се инвестират и в набирането на социални работници.

През 2022 г. Националната служба по здравеопазване в Англия получи 200 милиона паунда за откриване на така наречените „преходни“ отделения, в които пациентите вече не се нуждаят от интензивни грижи, но и не са в достатъчно стабилно състояние, за да бъдат прехвърлени в обикновено. Най-често там попадат хора, които чакат да получат своя социален пакет за допълнителна терапия или закупуване на средства за адаптиране на жилището. В преходните отделения се назначават медицински сестри, болногледачи и трудови терапевти.

Според Патрисия Маркис, директор на Кралския колеж на медицинските сестри за Англия, са необходими много по-мащабни инвестиции за привличане на служители, защото „недостигът на персонал е хроничен проблем във всички здравни заведения и домове“.

Карълайн Абрахамс, директор на британската благотворителна организация Age, споделя, че расте делът на възрастните хора, чийто болничен престой ще бъде по-дълъг от необходимото, ако не се помисли за повишение на заплатите на социалните работници.

Според някои експерти обаче финансирането е краткосрочно решение. Говорителят на здравния тръст Nuffield е на мнение, че липсва така чаканата реформа в здравеопазването и социалната политика. „Удълженият болничен престой е един от индикаторите за нерешени и задълбочаващи се през годините проблеми – липса на достатъчно финансиране, недостиг на персонал и нестабилен пазар на предлаганите здравни услуги.

Ситуацията във Великобритания

Анализът на BBC разкрива още, че дългите престои в болница заради недостига на служители се наблюдават не само в Англия. В Шотландия например 70% от случаите се дължат както на липсата на свободни легла, така и на квалифицирани здравни работници. В Уелс само през август 1570 пациенти не са били изписани, въпреки че са били излекувани. Данни за Северна Ирландия липсват.

Източник: NHS: Woman waited nine months for hospital discharge: https://www.bbc.com/news/uk-england-67125440

media.framar.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!