Най-голямата регионална авиокомпания в Европа фалира

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
111

Компанията имаше финансови затруднения още преди избухването на епидемията от коронавируса
Снимка: Wikipedia
Британската регионална авиокомпания Flybe, която е най-голямата регионална авиокомпания в Европа, обяви днес фалит заради понижаване на търсенето на пътуванията. Ситуацията с вируса направи и без това изпитващия затруднения превозвач първата голяма жертва в авиоиндустрията вследствие на епидемията.

Сривът на авиокомпания, която свързва всички краища на Обединеното кралство с основните европейски дестинации, не само излага на опасност около 2400 работни места, но също така може да доведе до затруднения за някои регионални летища, отбелязва Ройтерс.

„Всички полети са спрени и британската компания престава да работи с незабавен ефект“, каза Flybe, след като правителството се оттегли от спасителния пакет, договорен през януари.

Сривът на Flybe създава проблеми и на премиера Борис Джонсън, който обеща да “издигне” Великобритания, инвестирайки в регионални транспортни връзки.

Операторът, който е най-голямата независима регионална авиокомпания в Европа, превозваше около 8 милиона пътници годишно между 81 летища и беше собственост на консорциум между Virgin Atlantic, Stobart Group и Cyrus Capital.

Flybe става първата основна авиокомпания, която прекратява дейността си след появата на коронавируса, който тръгна от Китай миналата година и оттогава е причина за около 3000 смъртни случая.

Авиокомпаниите се надпреварват да намалят разходите, като отменят полети, за да избегнат спада, който след края на февруари стана по-осезаем с възникването на огнище на вируса в Италия.

British Airways, easyJet, Lufthansa и United Airlines са сред тези, които обявяват мерки за икономия на разходи.

Flybe вече беше във финансови затруднения и беше спасена в средата на януари, когато акционерите се съгласиха да инвестират повече пари заедно с държавната подкрепа, която трябваше да включва потенциален заем и преглед на местните такси за полети.

През януари Джонсън каза, че Flybe е важна за транспортните връзки на Великобритания и че правителството ще направи всичко възможно, за да помогне на превозвача.

„Финансовите затруднения на Flybe са от дълго време и предхождат избухването на епидемията от COVID-19“, се казва в изявление на правителството.

Кабинетът на Джонсън има план да се опита да стимулира регионите на Великобритания извън Лондон. Без Flybe обаче някои регионални летища като Ексетър, Бирмингам и Саутхемптън ще имат много по-слаби връзки в рамките на Великобритания и Европа.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!