ЖП работниците във Великобритания започнаха 2023 г. с едноседмична стачка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
161

Източник: EPA/БГНЕС

Британските железопътни работници започнаха новата година с едноседмична стачка. Те попречиха на връщането на работа на милиони пътуващи, съобщава Евронюз.

Обединеното Кралство е в плен на най-лошия си период от работнически вълнения, откакто Маргарет Тачър беше на власт през 80-те години на миналия век, тъй като растящата инфлация следва повече от 10 години стагнация на растеж на заплатите, оставяйки много работници неспособни да свързват двата края.

Повтарящите се железопътни стачки парализираха мрежата през последните месеци, докато медицински сестри, персонал на летището, парамедици и пощенски служители също се присъединиха към битката, настоявайки за по-високи заплати, за да бъдат в крак с инфлацията, която се движи около 40-годишни върхове, достигайки 10,7% през ноември.

През следващата седмица се очаква и учителите в Шотландия да започнат стачка.

От Network Rail обявиха, че поради индустриални действия ще има значително намалени влакови услуги по железопътната линия до неделя, 8 януари. Влаковете ще бъдат по-натоварени и вероятно ще тръгват по-късно и ще приключват работния ден по-рано, а на някои места изобщо няма да има превози, допълват от компанията.

Правителството заяви, че не може да си позволи да даде на работниците в публичния сектор увеличение, съответстващо на инфлацията, което означава, че не се вижда краят на това, което беше наречено нова зима на недоволството.#
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!