Защо някои хора доброволно се заразяват с коронавирус?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
483

Търсят се доброволци за заразяване с коронавирус

Снимка: Shutterstock
Във Великобритания ще започне първото в света клинично проучване на потенциална ваксина срещу COVID-19, при което след имунизацията участниците ще бъдат заразени с коронавирус. Тестовете ще включат между 100 и 200 доброволци в клиника в Лондон, съобщават британските медии.

Подобни тестове, наречени предизвикателни изпитвания, целят по-бърз процес на одобрение на ваксина. Този на препарата за COVID-19 ще започне през януари. Не е известен обаче производителят, като според “Daily Mail” това не нито “АстраЗенека”, нито “Санофи”. Месец след като получат доза ваксина, участниците ще бъдат заразени с коронавирус, пише plovdiv24.bg.

Тестовете се финансират от правителството и ускоряват процеса на изпитванията, тъй като не се налага да се чака ваксинираните доброволци да се срещнат в вируса по естествен път, както става при обикновените тестове на ваксини.

Предизвикателните изпитвания често са част от разработката на ваксини и са използвани при препарати срещу малария, коремен тиф и грип. За разлика от тези болести обаче, лечение за коронавируса няма, което значи, че има риск доброволците да се разболеят тежко.

Цели 2000 души обаче са кандидатствали за участие в тестовете, а от тях са одобрени 100-200.

Учените пък ще трябва да изберат щам, който актуално циркулира из Острова, след това ще трябва да преценят каква точно доза да дадат на доброволците, за да не ги разболеят сериозно. Това е трудната част, тъй като още няма общоприета дефиниция за безопасна доза за вирус, който е сред хората от едва няколко месеца. Някои хора, заразени с големи количества от вируса, нямат никакви симптоми, а други се разболяват тежко от по-малки дози.

Според “Файнейшъл Таймс” вероятно възнаграждението за всеки от участниците ще е 4000 паунда.

Ваксините обикновено се тестват при две групи хора, като и двете трябва да са в досег с болестта по естествен път. Едните получават ваксина, а другите са контролна група. Това изисква хиляди участници, с които да се увеличи вероятността достатъчен брой от хората да се заразят при нормалните си контакти. При предизвикателните тестове участниците могат да са по-малко, защото всички са заразени впоследствие.

“След заразяването с коронавирус ще бъдем затворени в клиниката за 2 седмици”, разказа пред Радио 4 на ББС един участниците в бъдещите тестове – 18-годишният Алистър Фрейзър-Уркхарт. Целта е доброволците да не разпространят болестта. Записах се в тестовете, защото те могат да спасят хиляди животи и да доведат до скорошно приключване на пандемията, обясни момчето.
fakti.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!