ЕС иска сделка с Лондон, но трябва да защити пазара си

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
104

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви днес, че ЕС иска нова търговска сделка с Великобритания, но трябва и да защити ценния си единен пазар от евтини стоки, неотговарящи на стандартите, предаде Ройтерс.

“Искаме споразумение, но искаме и да защитим равните условия. Това е въпрос на справедливост, въпрос е на работни места и на целостта на единния пазар”, каза Мишел пред журналисти.

“Готови сме да продължим да преговаряме с Обединеното кралство, преговорите са трудни”, добави той, като повтори, че блокът иска сделка, но не “на всяка цена”.

От Брюксел същото за сделката заяви и германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

“Искаме сделка, но очевидно не на всяка цена. Трябва да бъде справедливо споразумение, което да служи на интересите на двете страни. Това си струва всяко усилие”, каза Меркел при пристигането си за срещата на върха.

Тя отбеляза също, че са нужни бързи резултати по бюджета на ЕС.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че страната му е готова за вариант без сделка, ако Великобритания откаже да приеме условията за бъдещи отношения, които ще запазят правата на френските рибари в британски води и недъмпинговите правила.

“В никакъв случай нашите рибари не бива да бъдат жертвите на Брекзит”, подчерта Макрон.

Европейският съюз и Великобритания трябва да активизират усилията си за преодоляване на различията в преговорите за постигане на търговска сделка след Брекзит, но блокът трябва да има ясен план в случай на провал на преговорите. Това каза президентът на Литва Гитанас Науседа преди началото на днешното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Ирландският премиер Михол Мартин също посочи, че очаква засилване на преговорите, за да бъде преодоляна сегашната безизходица в постигането на споразумение преди края на тази година.

Великобритания ще обмисли резултата от заседанието на Европейския съвет в Брюксел, преди да определи следващите си стъпки за търговските преговори с ЕС, заяви по-рано днес говорител на премиера Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.
banker.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!