Започна най-голямото за последните 25 години военно учение

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
103

То се провежда до 11 май край Швеция

Снимка: ЕРА/БГНЕС

На 17 април в Швеция започнаха най-големите международни военни учения от 25 години насам “Аврора 23”. Те ще продължат до 11 май, в маневрите участват още САЩ, Великобритания, Финландия, Полша, Норвегия, Естония, Латвия, Литва, Украйна, Дания, Австрия, Германия и Франция, съобщават от Министерството на отбраната на страната.

Целта на ученията е “повишаване на боеспособността на Въоръжените сили” при евентуално въоръжено нападение срещу Швеция. „Един от основните инструменти за усъвършенстване, тестване и демонстриране на бойна способност са ученията, отбелязват от МО, „Заедно с военни подразделения от страните партньори укрепваме сигурността, като същевременно повишаваме оперативния потенциал на Швеция.

Ученията ще се провеждат по суша, въздух и вода. В тях ще участват около 26 000 войници от всички дивизии, но главно в южната част на Швеция, както и на остров Готланд. Изтребители, хеликоптери, транспортни и специални полети ще бъдат от няколко различни бази и граждански летища, като основната зона за летателно обучение в южна и централна Швеция ще работи денонощно от 24 април до 11 май.
Както Маркус Хед, майор от полка Скараборг, обясни в интервю за Шведското радио, една от основните части на учението ще бъде отработването на „получаване на помощ от страната домакин, както и подкрепа от чуждестранни единици”.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!