В Шотландия подготвят хората за контакт с извънземни

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
98

Създадоха нов изследователски център, посветен единствено на търсенето на извънземен живот

Снимка: Shutterstock

Напредъкът в технологиите направи търсенето на извънземен живот (SETI) по-вероятно да доведе до контакт с извънземни, отколкото в друг момент от историята ни като вид. Науката е направила така, че астрономите са в състояние да открият състава на планети извън нашата Слънчева система. В резултат на това в Шотландия беше създаден нов изследователски център, посветен единствено на търсенето на извънземен живот.

Според интервю за VICE Джон Елиът, почетен научен сътрудник в университета “Сейнт Андрюс” в Шотландия, е осъществил една от мечтите си и официално е създал изследователски център за контакт с извънземни. Центърът SETI-Post Detection ще се фокусира върху това, което се случва след установяването на първия контакт с извънземен вид. Науката в новия изследователски център се занимава с това как да се общува с извънземен вид, пише БГНЕС.

Елиът и екипът му работят с предположението, че контактът с извънземни е неизбежен. Ако други учени работят усилено върху действителното откриване на живот, логично е някой да бъде подготвен за това, което следва. Излизайки извън рамките на науката, SETI-Post Detection Hub се опитва да отговори на правните, етичните и логистичните проблеми от осъзнаването, че хората не са сами във Вселената.

Част от изследванията на SETI-Post Detection Hub са посветени на човешкото поведение след установяването на контакт с извънземни. За тази цел екипът на Елиът е съставен не само от учени, но и от юристи, социолози и любители на НЛО от цял свят. Надеждата е за справяне с проблем, който науката не може да реши: теоретиците на конспирацията, които ще настояват, че даден сигнал, дори и след проверка, е фалшифициран.

До съвместното сътрудничество се стигнало, след като Елиът получил насърчение от други членове на британската мрежа SETI да изготви план и да формулира отговор за случаите, когато контактът с извънземни бъде потвърден. Учените, работещи в областта на SETI, се притесняват, че първоначалният стратегически план, изготвен през 1989 г., не е в крак с развитието на науката през последните 30 години. Понастоящем функциониращият център за откриване на SETI-Post вече експериментира с потенциални методи за комуникация във връзка с извънземен сигнал.

През 1989 г. дезинформацията в социалните мрежи не е била проблем за изследователите. Днес Елиът казва, че е необходима стратегия за справяне с обширната, сложна мрежа от социални медии и съвременни начини за разглеждане на информация. Науката зад това не е точна и много зависи от метода на контакт с извънземни.

Според Елиът и неговия екип откриването на вкаменени останки от микроби е едно, но интелигентен вид, който протяга ръка към планетата Земя, е много по-различен въпрос. Последните мисии на НАСА до Марс например могат да открият древни останки от извънземни, но това е различен вид контакт с извънземни, който е много по-лесен за обработка с традиционните научни методи. Необходими са интердисциплинарни методи там, където само науката не е достатъчна, и именно натам са насочени усилията на центъра SETI-Post Detection. Холивуд е показвал различни версии на това как може да изглежда един свят след контакт с извънземни, но сега има специален екип, който ще се опита да направи това наша реалност.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!