За първи път след Брекзит: Как ще гласуват българите на Острова?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
245

Над 200 000 българи живеят във Великобритания

Снимка: БГНЕС
Десетки хиляди българи ще гласуват на 4 април във Великобритания за първи път, след като Кралството напусна ЕС. След излизането Островът се приема за трета страна и попада в списъка с държави, в които има ограничение от 35 избирателни секции.

По официални данни над 200 000 българи живеят, учат и работят във Великобритания, а неофициално се твърди, че те са двойно повече.

И докато на предишните парламентарни избори през 2017-а на Острова имаше 52 секции, сега те ще бъдат едва 35, каквото е ограничението за страни извън ЕС.

От 22 секциите в Лондон са сведени до 13. Живеещите в столицата ще могат да решат в коя част на града да отидат, за да упражнят правото си на глас, но тези, които са в отдалечени райони на страната, ще трябва да си отделят време за път, понякога до друг град.

Инна и семейството й живеят в графство Кент. Досега са имали възможност да гласуват в съседния град, но този път секция там няма да има.

“На тези избори няма да има секция в нашия район, защото е трудна организацията и намиране на зала, имайки предвид ковид мерките и рестрикциите в момента в Англия. Най-близката избирателна секция в момента се намира в Чатъм – приблизително на 35 км от нашия град. Другата – в Брайтън, която ми е малко по-далеч”, сподели пред БНТ Инна Котева – Янева, която живее в Тонбридж.

По данни на ЦИК, подадените заявления за гласуване във Великобритания са чувствително повече от тези на предходните избори. Въпреки ограничения брой секции и въпреки пандемията, очакванията са активността да бъде висока, като по традиция до урните ходят много повече от предварително заявилите хора.

“Аз ще гласувам в нашата секция в Ексетър, която е единствена за областите Девън и Корнуол. Нашата секция се намира в хотел, като организаторите уверяват, че всички мерки ще бъдат спазени, като носенето на маски и спазването на дистанция е задължително, като също така се препоръчва всеки избирател да носи свой собствен химикал”, коментира Анастасия Кирилова, която живее в Ексетър.

На границата между ЕС и Великобритания. Там се намира ирландският град Арма. Валентина Стефанова е сред доброволците по организирането на вота в Северна Ирландия. Регистрирали са се 300 души, но очакванията са в изборния ден само до тази секция да отидат около 800.

“В момента има ограничения за пътуване за цяла Великобритания, в това число и за Северна Ирландия, като пътувания от първа необходимост ще са разрешени. Като такова ще се зачита и пътуването до избирателна секция. Имаме уверенията от посолството в Лондон, че всички местни власти ще бъдат уведомени за това събитие и хората няма да бъдат спирани и глобявани за пътуване до избирателни секции”, заяви Валентина Стефанова, доброволец и организатор на изборите в Северна Ирландия, директор на Първо българско училище “Иван Вазов”.

Заради строгите мерки срещу заразата, изчакването ще се случва в отделно помещение, а не в секцията. Декларациите ще се предават без допир с членовете на комисиите.

На Острова са недоволни, че желанието им да бъдат изключение от правилото за до 35 секции извън ЕС, не беше уважено. Притесняват се и че, ако очакванията за висока избирателна активност се оправдаят, дори гласуването да бъде удължено след 20.00 ч., отново ще останат десетки хора, които са прекарали деня си на опашка, но не са успели да пуснат своята бюлетина.

По публикацията работи: Валерия Белчевска
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!