Британските тютюневи компании може да плащат такса за почистването на фасове

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
80

Великобритания обмисля план, с който да принуди големите тютюневи компании да плащат 40 милиона паунда годишно за почистването на изхвърлени фасове от цигари, съобщи министърът на околната среда Ребека Рау. Министрите обсъждат как да се въведе регулация на тази индустрия, така че тя да поеме разходите за цялостното премахване на този боклук.

Министерството цитира изследване, според което отпадъци, свързани с пушенето, съставляват до 68% от боклуците в 80% от проверените места в Англия. Почистването им се плаща изцяло от данъкоплатците.

Повечето от фасовете представляват пластмаса за еднократна употреба, но след изпушването на цигарата съдържат и стотици отровни химикали. Понеже тези боклуци стоят в околната среда години наред, изпускането на отрови продължава във въздуха, почвата и водите, нанасяйки щети на растения и животни.

За целта може да се използва схема за отговорност на производителя, която в момента се разработва като законопроект на екоминистерството. Пакетирането на цигарите вече е обхванато от тази регулация, която е в напреднала фаза на консултации и предвижда производителят да плаща пълните разходи за управление и рециклиране на отпадъците от опаковане. Ако се окаже, че рециклиране или повторна употреба е скъпо, таксата ще се повиши.

Всичко това е част от Плана за контрол над тютюневите изделия, имащ за цел до 2030 г. британците да живеят в “страна, свободна от дим”.

Проектозаконът на екоминистерството е оценяван като един от най-амбициозните от години и бе отлаган 3 пъти заради пандемията, която пречи за нормален дебат по него. Сега очакванията са той да бъде представен през лятото и да влезе за гласуване през есента.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!