Всички тествани на границата с Гърция трябва да се самоизолират

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
164

За 48 часа, по информация от българското Министерство на външните работи

На пътуващите, на които е взета проба за COVID-19 на ГКПП „Кулата-Промахон“, се дават указания да се самоизолират на посочения от тях във формуляра адрес за 48 часа. Това съобщават официално от Министерството ни на външните работи, цитирайки информация на посолството ни в Атина. От българското външно министерство обаче не знаят дали самоизолацията е задължителна и дали ще има проверки от гръцките власти.

На уточняващи въпроси от Economic.bg, от ведомството на Екатерина Захариева заявиха, че трябва да се обърнем към гръцкото посолство в България за повече детайли или до самите гръцки власти. Те не разполагали с допълнителна информация по този казус, от която българските граждани се нуждаят.

Все пак от МВнР посочват в официалната си позиция, че ако тестът е положителен, те ще бъдат намерени на този адрес от гръцките здравни власти за поставяне под задължителна 14-дневна карантина. Гръцката държава поема разходите по престоя в посочено от тях място за поставяне под карантина, както и разходите за здравно обслужване и лечение в болница, ако такова е необходимо.

Българското посолство в Атина е получило уверения от Генералния секретариат за гражданска защита на Гърция, че ако българските граждани с установена положителна проба за COVID-19 желаят да се завърнат в България, вместо да прекарат 14-дневния период за карантина в Гърция, ще им бъде разрешено да отпътуват незабавно, без да спират на територията на Гърция до достигане на границата, при спазване на необходимите противоепидемиологични мерки. „Съветът ни е при пристигане на територията на Република България те незабавно да информират съответните български власти за дадената от тях положителна проба за COVID-19“.

Припомняме, че Гърция започна масово тестване за коронавирус при влизане в страната през последните няколко дни, но от МВнР обясняват днес, че това не означава, че всеки, които минава границата, ще бъде тестван, каквато информация излезе вчера.

Към този момент няма документ, издаден от компетентна гръцка институция, в случая Гръцката организация за обществено здраве, който да определя като задължително вземането на проби за COVID-19 от всички граждани, преминаващи през ГКПП „Кулата-Промахон“.

Извършването на тестове за COVID-19 на гражданите, преминаващи от България в Гърция, продължава да не е задължително, а на избирателен принцип на базата на съдържащата се в попълнения електронен формуляр информация. От МВнР пишат, че стремежът на гръцките власти е на ГКПП „Кулата-Промахон“ е да бъдат извършвани всеки ден максимален брой тестове, което към днешна дата е фиксирано на 3000 теста. Това означава, че ако броят на пътуващите за конкретния ден е в рамките на 3000, на всички ще бъде направен тест. При надвишаване на този брой тестове не се правят на всички граждани.

От външно министерство казват, че през предстоящите почивни дни се очаква натоварен трафик на границата и съветват българските граждани да се подготвят за възможно продължително изчакване.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!