ВРЕМЕ Е ДА ПРЕВЪРНЕМ СВОИТЕ ДОМОВЕ В ХРАМОВЕ

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
188

+   Антоний,

митрополит Западно- и Средноевропейски

 

 

 

В своето Архипастирско послание до клира, монашеството и епархиотите на Западно- и Средноевропейска епархия във връзка с пандемията COVID-19, Негово Високопреосвещенство акцентира, че спирайки своите обичайни дела, ние имаме възможност да израснем вътрешно – духовно и така, подкрепяйки се един другиго, да преминем предстоящите трудности.

 

Общуването ни с Всеблагия Бог е личен акт и той може да бъде осъществен на всяко място и по всяко време – продължава посланието.  “…..не е важно само мястото, а и начинът, по който търсим Бога и спазваме Неговите повели”. Светото Причастие е Тайнството, което ни съединява с Христос, но то не е магическа храна и ако не бъде предшествано от нужната духовна подготовка, по думите на св. ап. Павел, би било за наше осъждане. Владиката дава за пример преподобна Мария Египетска, която приела свето причастие само няколко пъти в живота си, но с молитва, смирение и покаяние напълно променила живота си и угодила на Бога. Ето защо архиереят призовавава всички епархиоти от Богодаруваната ни епархия да спазват стриктно мерките за ограничаване на заразата, предписани от местните власти: “Ето, че е време да превърнем своите домове в храмове, като усилим молитвата си и нашата вяра”.

 

Както и за неговия предшественик на митрополитската катедра, о’Боже почившия дядо Симеон, който би се гордял с оригналния поглед върху божествените истини, поднесен ни от наследника му в това послание, така и за него Бог е любов!

 

Посланието съдържа и практически указания към свещенослужителите, които служат отвкъщи, когато техния храм е затворен поради тази извънредна ситуация, да го сторят само в присъствието на домашните си, а да уведомят енорияшите си да вземат молитвено участие в богослужението в уречения час отвкъщи и там, където е възможно да се излъчва онлайн. Също така благославя в този период свещениците да държат в домовете си запасните дарове и само при особена нужда да причестяват с тях християните.

В храмовете (където все още са отворени) да се спазва дистанция, а вярващите да се въздържат от целуването на светите икони, като само се покланят благоговейно пред тях. Свещениците да призовават вярващите, особено по-възрастните и болните, да си стоят у дома и там да изпълняват своите молитвени правила, като засилят духовния пост.

 

Като отправя Божието благословение да бъде с всички нас, митрополитът ни приканва  всяка вечер в 19:00 ч местно време, да отправяме общо молитвено правило за избавление от новата епидемия:

“По молитвите на светите наши отци, Господи Иисусe Христе, Боже наш, помилуй нас.

Амин.

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

Царю небесни, Утешителю, Дух на истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, Съкровище на благата и Подателю на живота, дойди и се всели в нас и ни очисти от всяка сквернота и спаси, Благий, нашите души.

Свети Боже, свети Крепки, свети Безсмъртни, помилуй нас. (три пъти)

Слава на Отца и Сина и Светия Дух, и сега и винаги, и во веки веков. Амин.

Пресвета Троице, помилуй нас; Господи, очисти греховете ни; Владико, прости

беззаконията ни; Свети, посети и изцери немощите ни, заради Твоето име.

Господи, помилуй. (три пъти)

Слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков. Амин.

Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес; и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия.

Господи, помилуй. (дванадесет пъти)

Слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков. Амин.

Дойдете да се поклоним на Царя, нашия Бог.

Дойдете да се поклоним и паднем пред Христа Царя, нашия Бог.

Дойдете да се поклоним и паднем пред самия Христос, нашия Цар и Бог.”

 

 

Бел.ред.: рубриката се списва от ас. проф. архиип. Емил Зарков –на финансовата комисия на  Западно- и Средноевропейската епархия председател, той и епархийски финансов ревизор, honorary fellow chartered certified accountant и секретар-настоятел на Българската православна църква в Англия и Уелс

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!