Водещ Брекзит привърженик иска отваряне на границите на Великобритания за работници от ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
489

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания един от водещите привърженици на Брекзит в редиците на торите призова министрите да отворят отново границите на Обединеното кралство за десетки хиляди млади работници от страните от ЕС, за да се справят с острия недостиг на работна ръка след Брекзит, който, според него, води до повишаване на инфлацията.

В открито признание за провалите на имиграционната политика, откакто Обединеното кралство напусна ЕС, бившият министър на околната среда Джордж Юстъс заяви за вестник „Обзървър“, че правителството на Риши Сунак трябва незабавно да започне двустранни преговори с държавите от ЕС, с цел да предложи на младите европейци под 35 години право на двугодишни визи за работа на Острова.

Джордж Юстъс, който бе министър на околната среда, храните и селското стопанство по време на Борис Джонсън заяви, че сключваните сделки трябва да бъдат реципрочни, така че младите британски граждани под 35 години да могат да живеят и работят в продължение на две години в съответните страни-членки на ЕС. Както се изрази Юстъс, „това ще бъде част от така необходимото помирение след Брекзит с нашите европейски съседи“.

Юстъс, който ще напусне парламента на следващите общи избори, е особено критичен към Министерството на външните работи и неговите имиграционни правила, основаващи се на умения, които провалят страната на много нива, по неговите думи.

Позовавайки се на списъка с професиите, на които е разрешено да работят на Острова, той каза:

“Недостатъците в сегашната ни така наречена имиграционна система, стават все по-ясни с всеки изминал ден, защото имаме политика, която не отговаря на нуждите на нашата икономика. Допускаме хора, които се считат за квалифицирани, като адвокати, синдици, музейни служители, дори дисководещи, а нямаме никакъв недостиг в тези сектори. Но ние не позволяваме на хората да идват тук, за да работят в сектори като хранително-вкусовата промишленост, въпреки че в тях има остър недостиг на работна ръка и това допринася за инфлацията“.

Джордж Юстъс предлага да се започнат двустранни преговори, като се започне с България, Румъния и балтийски държави и в последствие с останалите страни-членки на ЕС, за да се създаде реципрочна визова схема за младежка мобилност.

По публикацията работи: Зоя Димитрова
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!