Иззети над 700 огнестрелни оръжия и 74 души арестувани във Великобритания след мащабна европейска операция

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
76

Национална агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство

Повече от 700 огнестрелни оръжия са били иззети и 74 души са били арестувани във Великобритания след мащабна европейска операция, съобщиха от Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство в неделя.

Арестите и конфискациите са част от международно разследване, започнало преди пет години, включващо испанската гражданска полиция Guardia, Европол и властите в други европейски страни, се казва в изявлението на Националната агенция за борба с престъпността.

Целта на операцията са били въздушни пистолети с халостни патрони, които обаче могат да бъдат модифицира и и да се превърнат в смъртоносни оръжия.

Чарлз Йейтс, заместник-директор на Националната агенция за борба с престъпността, е цитиран от агенция Франс прес да казва, че всяко от тези иззети 700 огнестрелни оръжия потенциално е можело да попадне в неподходящи ръце и да бъде използвано от престъпници. Докато тези халосни оръжия са разрешени в няколко европейски страни, тяхното внасяне и притежание във Великобритания е забранено.

Чарлз Йейтс допълва, че престъпниците харесват тези оръжия, защото са евтини, приличат на истински огнестрелни оръжия, така че могат да бъдат използвани за сплашване или заплашване, а освен това лесно могат да бъдат преработени.

По-голямата част от иззетите оръжия са били заловени по границите на Великобритания, преди да могат да бъдатг използвани. Испанската гражданска полиция първа е засека подозрителни покупки на оръжия с халостни патрони от чужденци, преди да ги проследи и прихване с помощта на европейските си партньори.
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!