Виктор Божинов изтегля “Бягство” от българските номинации за “Оскар”

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
0
177

Филмът с премиера пред българската общност в Лондон на 18-ти септември

Кадър от филма “Бягство”

Филмът “Бягство” на Виктор Божинов няма да участва в надпреварата за определяне на българската номинация за награда “Оскар” за чуждоезичен филм, въпреки че бе едно от предложените от Националния филмов център заглавия.

Това съобщи самият режисьор, заедно с продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов, в писмо до изпълнителния директор на ИА “Национален филмов център” Петър Тодоров.

“След приключилата процедура за определяне на филмите и селекционната комисия за избор на българското предложение за наградите на Американската филмова академия “Оскар”, се чувстваме длъжни да направим следното изявление: филмова продукция “Бягство” е поставена в ситуация да се откаже от този конкурс поради възникнал конфликт на интереси. Един от членовете на селекционната комисия е част от снимачния ни екип, което поставя под въпрос коректността на процедурата”, се казва в писмото.

Обявявайки, че не биха искали да коментират начина и мотивите за избор на състава на комисията, те намират, че предпоставките за поредни спорове и междуособици в гилдията са налице и не искат да участват в състезание, чийто победител е предварително известен. И че изборът на българското предложение по закон трябва да бъде направен от Националния съвет за кино, а не от селекционна комисия.
Изборът на българската номинация за “Оскар” за чуждоезичен филм неведнъж е създавал скандали. Последният такъв случай е от миналата година, когато пред филма с участието на Мария Бакалова “Жените наистина плачат” бе предпочетен “Страх” на Ивайло Христов, а тогавашният член на журито Теодор Ушев обяви, че българското кино продължава да се води и кара от архаични и съмнителни принципи и авторитети.

“БЯГСТВО” – кинопремиера в Лондон, 18-ти СЕПТЕМВРИ, Genesis Cinema, 16:30ч.

Тази година самата Мария Бакалова бе издигната за председател на журито за определяне на българския претендент за най-престижната кинонаграда в света. В петък Националният фимов център обяви имената на участниците в селекционната комисия, заедно с деветте заглавия, които ще се състезават за номинацията. Ето кои са те:

“Борсови играчи”, реж. Георги Костов
“Бягство”, реж. Виктор Божинов
“В сърцето на машината”, реж. Мартин Макариев
“Майка”, реж. Зорница София, България/Германия/Хърватия
“Меко казано”, реж. Анри Кулев, анимация
“Петя на моята Петя”, реж. Александър Косев
“Рибена кост”, реж. Драго Шолев, България/Румъния
“Шекспир като улично куче”, реж. Валери Йорданов
“φ 1.618”, реж Теодор Ушев, България/Канада
От деветте филма два все още не са имали премиери по кината – “Майка” на Зорница София и “φ 1.618” на Теодор Ушев.

Членовете на журито, което ще избира един от тях за предварителната селекция за номинация за “Оскар” чужодезичен филм са: Мария Бакалова – актриса (председател), Катерина Ламбринова – кинокритик, фестивален организатор, Христо Христозов – кинопрограматор, фестивален организатор, Свилен Димитров – режисьор, аниматор, Катя Тричкова – продуцент, Кристина Грозева – режисьор, продуцент, Иван Чертов – оператор.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!