Северна Корея е предложила на Русия 100 000 „доброволци” срещу Украйна

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
36

Москва е поканила севернокорейски строители да възстановят окупирания от Русия Донбас

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Северна Корея е предложила на Русия 100 000 „доброволци“ във войната срещу Украйна, твърди руската държавна телевизия, цитирана от БГНЕС.

„Има съобщения, че 100 000 севернокорейски доброволци са готови да дойдат и да участват в конфликта“, каза водещият на токшоу Игор Коротченко по руския Канал 1, съобщи New York Post.

Съобщението идва в момент, когато военната сила на Русия е изчерпана след неуспешния й опит да превземе ключови части от Украйна, включително столицата Киев. Твърди се, че убитите руски войници са между 15 000 и 25 000 души. Това прави руските загуби около 100 войници на ден. Коротченко също се позова на съобщения, че Русия е поканила севернокорейски „строители“ да възстановят окупирания от Русия Донбас.

Александър Мацегора, руският посланик в Северна Корея, каза в интервю през юли, че „корейските строители, които са висококвалифицирани, трудолюбиви и готови да работят в най-трудните условия, ще участват много сериозно“ в изграждането на разрушената инфраструктура в Донбас. Коротченко нарече севернокорейските строители „сигурни и невзискателни“ и каза, че най-важното е, че те са „мотивирани“.

Северна Корея беше една от малкото страни в света, които признаха за независими Донецката народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР). Мацегора твърди в интервюто, че Северна Корея не получава нищо за сътрудничество с Русия и просто действа според „съвестта си“. „Северна Корея е една от малкото страни, които могат да си позволят да следват напълно независима външна политика. Никой – нито Русия с Китай, да не говорим за САЩ – не може да принуди севернокорейците да направят нещо или да не направят нещо“, добави посланикът.

Малко след това висопоставеният руски дипломат Игор Вишневецки посочи, че Москва не признава Северна Корея за ядрена държава, точно както всяка друга страна, която не е призната за такава в съответствие с Договора за неразпространения на ядреното оръжие (ДНЯО)”, това заяви , цитиран в руските медии.

„Възможността за ядрен опит от севернокорейците, разбира се, съществува. КНДР работи на полигона Пхунгери, но ние не сме готови да правим прогнози за вероятността, да не говорим за времето“, каза дипломатът. “Ние призоваваме за бърза денуклеаризация на самия Корейски полуостров. Ясно е, че Пхенян няма да прави едностранни отстъпки“, каза дипломатът.

По статията работи: Екип на Investor.bg
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!