Великобритания сключи сделката с Япония, доказвайки на ЕС, че може и сама

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
290

Очаква се споразумението да увеличи британския БВП с 0,07% през следващите 15 години в сравнение с нивата от 2018
Снимка: EPA/KIMIMASA MAYAMA / POOL

Великобритания подписа търговското споразумение с Япония, нейната първа сделка с голяма икономика, откакто осъществи Brexit, докато часовникът продължава да тиктака за продължаващите преговори с Европейския съюз (ЕС) относно свободната търговия, съобщава Bloomberg.

На церемония в Токио британският министър на международната търговия Лиз Тръс и японският външен министър Тошимицу Мотеги се подписаха на документ, условията на който бяха определени още през септември, около три месеца след началото на официалните преговори между двете страни.

Сделката запазва до голяма степен условията, при които Великобритания търгуваше с Токио като страна членка на ЕС, изтъкват от японското Министерство на външните работи. Очаква се това споразумение да увеличи брутния вътрешен продукт (БВП) на Великобритания с 0,07% в сравнение с нивата от 2018 г. през следващите 15 години, заявиха от британското правителство.

„По-рано се посочваше, че независима Великобритания няма да може да сключва големи търговски сделки, или ще ѝ трябват години, за да постигне такива“, коментира Тръс пред журналисти след церемонията по подписването. „Но днес доказахме, че недоброжелателите грешат“, добави тя.

Споразумението ще помогне и на Великобритания да се присъедини към Всеобхватното транстихоокеанско партньорство, изтъкна още Тръс.

Мотеги заяви от своя страна, че Япония ще продължи да подкрепя кандидатурата на Великобритания за присъединяване към Партньорството – търговско споразумение, включващо 11 държави, включително Австралия, Виетнам и Канада.

Сделката улеснява достъпа до британския пазар за някои японски стоки и добавя правила за дигиталната търговия и финансовите услуги. Отделът за международна търговия на Обединеното кралство заяви, че предоставя специални ползи, включително в области като цифрови технологии и данни, финансови услуги, храни и напитки и творчески индустрии.

Въпреки че икономическото въздействие на сделката е скромно, Великобритания е 18-ият по големина търговски партньор на Япония, споразумението с третата по големина икономика в света е своеобразен успех за премиера Борис Джонсън, който обеща, че Brexit ще предостави възможност на Великобритания за сключване на по-добри сделки като независима държава.

В същото време правителството на Джонсън продължава преговорите с ЕС, които то поднови в четвъртък, в опит да избегне повторно налагане на мита и квоти, когато Великобритания излезе от единния пазар и митническия съюз на 31 декември.

Япония публично се противопостави на Brexit преди референдума през 2016 г. и лобира срещу всичко, което уврежда интересите на около 1000 японски компании в Обединеното кралство, включително производители на автомобили като Nissan Motor Co. и Honda Motor Co., които разчитат до голяма степен на търговията с ЕС.

Великобритания заяви, че 99% от износа за Япония ще бъде без мита по сделката, което ще добави 15,2 млрд. лири към годишната търговия с азиатската държава.

Споразумението между Япония и Великобритания трябва да бъде одобрено от парламента на Япония по време на сесия, започваща следващата седмица, което ще му позволи да влезе в сила на 1 януари 2021 г.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!