Потвърдиха ефикасността на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
651

Британско изследване потвърди ефективността на генетичния механизъм, при който действа ваксината срещу COVID-19, разработена от Оксфордския университет съвместно с фармацевтичната компания AstraZeneca, съобщава сайтът на Бристолския университет.

“Нашето проучване има важно значение, защото успяхме да потвърдим, че при попадане в клетката, правилно се изпълняват генетичните инструкции, които стоят в основата на ваксината”, заяви ръководителят на изследването, вирусологът Дейвид Матюс, цитиран от 24 часа. По неговите думи досега съществуващите технологии не са могли да дадат точен отговор на това как действа ваксината. Но с новото проучване станало видно, че тя прави всичко това, което се очаква от нея.
От Бристолския университет уточняват, че целта на учените е била да се определи колко често и точно се изпълнява генетичната програма, на която е снован препаратът. Изследователите от Оксфордския университет създадоха своята векторна ваксина въз основа на модифициран аденовирус на шимпанзе. Той е способен да се самовъзпроизвежда и съдържа част от генетичния код на новия коронавирус. Попадайки в клетките, видоизмененият аденовирус ги заставя да произвеждат големи количества S-белтъци, подготвяйки имунната система за борба с патогена.

С помощта на нови методи за анализ на белтъците и на последователността на гените, екипът на Дейвид Матюс изучил хиляди копирани клетки с помощта на генетичните инструкции, чрез които се произвеждат S-белтъци. Оказало се, че необходимите белтъци се произвеждат в големи количества и с висока точност, което обяснява силния имунен отговор на организма, за който по-рано съобщиха оксфордските учени, разработили ваксината.

actualno.com

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!