Великобритания приема закон за защита на ключови активи от чуждестранни купувачи

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
220

Промените идват на фона на засилени политически опасения относно участието на Китай в критично важни инфраструктурни проекти

Снимка: Bloomberg

Великобритания планира широки държавни правомощия за намеса в чуждестранни придобивания на британски активи, считани за заплаха за националната сигурност, съобщава Bloomberg.

Проектозаконът, който ще бъде публикуван в сряда, ще разшири обхвата на сделките, подлежащи на държавна намеса, заяви Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия. Предвижда се възможност за глоби и ретроактивни интервенции в сделки, които бъдат финализирани след публикуването на законопроекта – потенциално противоречива разпоредба, която критиците предупреждават, че може да отблъсне инвеститорите.

Проектозаконът не посочва изрично никоя конкретна държава, но идва на фона на засилени политически опасения във Великобритания относно участието на Китай в критично важни инфраструктурни проекти.

Предложеното законодателство обхваща сектори, включително отбраната, енергетиката и транспорта, като правителството се стреми да опази британските компании, инфраструктурата и интелектуалната собственост от опасността да попаднат във „враждебна” собственост. В същото време от министерството заявиха, че новият контрол ще бъде „по-слаб“, отколкото досегашния, чрез налагане на определени срокове, в рамките на които министрите трябва да вземат решение.

„Обединеното кралство остава една от най-атрактивните дестинации за инвестиции в света и ние искаме да запазим това така“, заяви бизнес секретарят Алок Шарма. „Но „враждебните актьори“ не би трябвало да се съмняват – в Обединеното кралство няма задна врата“.

Членовете на Консервативната партия на Борис Джонсън водят кампания за правителствени действия срещу чуждестранно участие в проекти, чувствителни към сигурността, с особен акцент върху влиянието на Китай. По-рано тази година те оказаха натиск върху премиера да забрани използването на продуктите на доставчика на телекомуникационно оборудване Huawei от своята мрежа.

Участието на Китай в ядрената енергийна програма на Великобритания също поражда безпокойство. През 2016 г. тогавашният министър-председател Тереза ​​Мей постави на пауза ядрения проект Hinkley Point C, подкрепен от китайски инвестиции, преди в крайна сметка да го задейства.
Съгласно Закона за национална сигурност и инвестиции чуждестранните купувачи от всички страни, закупуващи британски активи в 17 сектора, ще бъдат задължени да уведомят правителството за сделката. Ще бъдат обхванати само някои сделки в тези сектори, като отделна консултация ще определи пълния обхват на закона.

Тогава министрите ще разполагат с 30 дни, за да разрешат дадена транзакция да се осъществи или да поискат допълнителен контрол от съображения за национална сигурност. Ако се стигне до втората опция, министърът на бизнеса ще има още 30 дни, за да вземе решение, което може да бъде удължено с още 45 дни в най-сложните случаи.

Наказанията за неспазване на новия режим включват пет години лишаване от свобода и глоби в размер на до 5% от световния оборот или 10 милиона лири (13 млн. долара) – в зависимост от това кое от двете е по-голямо. Сделките, подлежащи на задължително уведомяване, които обаче не са го извършили, няма да имат юридическа сила, обявиха от министерството.

Условията, наложени върху чувствителни сделки, могат да включват ограничения на размера на дяловите участия от чуждестранни инвеститори, ограничения на достъпа до търговска информация и ограничения на достъпа до определени проекти.

След като сделката бъде приета, министрите няма да могат да я разглеждат и променят отново, освен ако не е била предоставена неточна информация.

Ретроактивно действие

Bloomberg посочва някои ретроактивни елементи на законодателството. Министрите ще имат 5 години, за да разгледат транзакциите извън 17-те сектора. Те ще имат правомощия да ги отменят, ако ги оценят като заплаха за националната сигурност – разпоредба, която правителството заяви, че е в съответствие с френската, италианската и германската практика.

Ретроактивността се прилага от сряда, така че правителството няма да може да се намесва във вече сключени сделки.

За да се избегне вероятността за подобна намеса, ще има доброволен процес на уведомяване за отрасли, които не са сред 17-те, изброени в законодателството. Фирмите, които са в процес на договаряне в момента и преди влизането на закона в сила – процес, който може да отнеме месеци – е добре да обсъдят своите сделки с министерството, за да получат насоки.

Предложенията от правителството на министър-председателя Борис Джонсън се основават на плановете, обявени през май, за доброволно уведомяване. Министерството изчислява, че над 1000 сделки годишно могат да бъдат обхванати от новото изискване за уведомяване, като 70-95 от тях може да подлежат на допълнителен контрол, а за около 10 ще се наложи някакъв вид корекция.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!