Великобритания пред избора за нова икономическа стратегия за преодоляване на стагнацията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
73

 

Великобритания се изправя пред критичен момент в своята икономическа история, като се бори с продължителен застой в производителността и високо неравенство. Според Мартин Уулф от Financial Times и доклада на Resolution Foundation и Лондонското училище по икономика, страната се нуждае от нова икономическа стратегия, която да я изведе от текущата стагнация.

Средностатистическите британски домакинства са значително по-бедни в сравнение с техните френски съседи, а семействата с ниски доходи изпитват още по-голямо неравенство. Това създава обществено недоволство и води до размисли за необходимостта от промяна в икономическата политика.

Исторически, Великобритания е прилагала икономически стратегии в периоди на войни и кризи, но сега се налага нуждата от активна държавна намеса в мирно време. Такава стратегия би била новаторска и би отговорила на съвременните предизвикателства като Brexit, зеления преход, регионалното неравенство, отбранителните разходи и застаряването на населението.

Един от основните проблеми е бавният темп на икономическите промени и необходимостта от ускоряване на прехода към сектори с висока производителност. Вместо да се фокусира върху подобряването на средните фирми, стратегията трябва да насърчава развитието на високопроизводителни сектори и фирми.

Обединеното кралство вече има силни позиции в услугите, особено в интелектуалната собственост, културните, бизнес и финансовите услуги, както и в сложните промишлени производства като космическата индустрия. Страната трябва да изгради върху тези силни страни, вместо да се стреми към радикална промяна на своята икономическа идентичност.

В заключение, Великобритания се нуждае от смела и новаторска икономическа стратегия, която да отговори на съвременните предизвикателства и да изведе страната от продължителната стагнация.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!