Проучване разкрива: Социално-икономическото положение влияе на риска от рак

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
60

 

Според последни изследвания, проведени от Международния център за изследване на рака, рискът от заболяване и смърт от рак е значително по-висок сред хората в социално-икономически неравностойни положения. Това е особено забележимо в страни като Германия и Великобритания, където рискът от смърт от рак в по-бедните региони е с 70% по-висок в сравнение с по-заможните.

Изследването, публикувано в престижното списание „Лансет“, подчертава, че въпреки намаляващия риск от рак в цяла Англия, смъртните случаи са силно зависими от социално-икономическите фактори. Професор Маджид Едзати, главен автор на изследването, акцентира върху значителните регионални различия в смъртността от рак.

В Германия, данни събрани от 48 милиона граждани в 8 провинции за периода 2007-2018 година, показват същата тенденция. Социалното неравенство се отразява на заболеваемостта и смъртността от рак, като основни рискови фактори са тютюнопушенето, обездвижването и затлъстяването.

Сходни резултати са отчетени и в проучвания в Канада и САЩ, където рискът от рак е по-висок в икономически изоставащи региони и сред хората с по-ниско образование и доходи. Особено висок е рискът от рак на белия дроб, дебелото черво, матката, стомаха и черния дроб.

Международният център за изследване на рака подчертава, че въпреки по-високата честота на рак в богатите страни, смъртността е по-висока в по-бедните държави поради липсата на достъп до своевременна диагностика и терапия. Това подчертава необходимостта от глобални усилия за намаляване на социалните неравенства в здравеопазването.

Изводът е ясен: социално-икономическото положение играе критична роля в борбата с рака, като засяга както риска от заболяване, така и шансовете за оцеляване.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!