Великобритания по-близо до мащабен конфликт от години насам, според разузнавачки служител

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
284

Британските разузнавачки служби предупреждават, че Великобритания е по-близо до мащабен конфликт от всякога, на фона на кризата на Близкия Изток, експанзионистката политика на Русия и развитието на напреднали оръжия от Китай. Висш служител споделя, че 4500-членната тайна единица е най-заета за последното десетилетие, а честата смяна на министри усложнява информираното вземане на решения от ключови политици.

Според служителя, базиран в разузнаването, продължаващата атака на Русия срещу Украйна и потенциалното разширяване на конфликта, както и възможността Китай да се опита да превземе Тайван със сила, увеличават вероятността от мащабен конфликт. Той подчертава, че нестабилността се задълбочава от войната в Израел и Газа и бомбардировките срещу бунтовниците Хути в Йемен и подкрепяните от Иран милиции в Иран и Сирия.

Особено предизвикателство представлява “смяната на вземащите решения” по време на консервативния хаос, като от края на 2019 г. са се сменили три премиер-министри, четири външни министри и двама министри на отбраната. Висши служители и военни лидери носят “отговорност да образоват” политиците, които често навлизат в ролите си в областта на отбраната и външната политика без опит в международните или военните дела.

Разузнаването на отбраната, въпреки че не е законово разузнавателно агентство като MI5, MI6 и GCHQ, играе ключова роля в тайната държава на Великобритания, като наблюдава военните заплахи, дейности и конфликти по света. Основната му операция извън Лондон се намира в RAF Wyton, в Кеймбриджшир.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!