Великобритания отхвърли предложение на ЕС за свободно движение на млади хора

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
144

 Великобритания отхвърли предложение на Европейския съюз, което би улеснило младите хора на възраст между 18 и 30 години да учат и работят в чужбина след Brexit.

Европейската комисия беше заявила, че сделката ще бъде ограничено споразумение, а не възстановяване на свободното движение.

Но Даунинг стрийт 10 отхвърли предложението, като заяви, че „свободното движение в рамките на ЕС е прекратено“.

Великобритания вече провежда схеми с някои страни извън ЕС, които позволяват на хората да дойдат във Великобритания за период до две години.

Тя казва, че е отворена за разширяване на това към отделни държави-членки на ЕС, а не в целия ЕС.

„Не въвеждаме схема за мобилност на младежи в целия ЕС – свободното движение в рамките на ЕС беше прекратено и няма планове за неговото въвеждане“, заяви говорител на правителството в петък вечерта.

Даунинг стрийт заяви, че предпочита споразумения от страна до страна пред споразумение, което би важало за всички 27 държави-членки.

И Лейбъристката партия заяви, че няма „планове за схема за мобилност на младежи“, ако спечели общите избори по-късно тази година.

Говорител на партията каза, че вече е обещал „без връщане към единния пазар, митническия съюз или свободното движение“, ако встъпи в длъжност.

Той добави, че иска да подобри отношенията на Великобритания с ЕС, като се договорят нови споразумения за признаване на работни квалификации, търговия с храни и селскостопански продукти и турнета на изпълнители. Правилата за свободно движение на ЕС бяха ключов елемент от референдума за Brexit през 2016 г., като кампанията за излизане обеща да ги прекрати, за да даде на Великобритания по-голям контрол над имиграцията.

Предложената схема на ЕС няма да възпроизведе точно режима, тъй като свободите ще бъдат ограничени по време и участниците от Великобритания ще могат да останат само в държавата от ЕС, която ги е приела.

Но тя значително ще намали имиграционния контрол върху младите хВеликобритания отхвърли предложението на ЕС за облекчаване на движението на млади хора между 18 и 30 години, които желаят да учат и работят в чужбина след Brexit. Европейската комисия определи сделката като ограничено споразумение, което не представлява възстановяване на свободното движение. Въпреки това, британското правителство отхвърли офертата, като подчерта, че “свободното движение в рамките на ЕС е приключило”. Великобритания предпочита да сключва двустранни споразумения с отделни държави-членки, а не общо споразумение за всички 27 членки на ЕС.

Лейбъристката партия също заяви, че няма планове за схема за мобилност на младежи, ако спечели общите избори по-късно тази година. Те са се ангажирали да не се връщат към единния пазар, митническия съюз или свободното движение.

Европейската комисия предложи схема, която би позволила на млади хора от Великобритания да пребивават в държава от ЕС, която ги приема, за срок до четири години, без ограничения върху времето, прекарано в работа, учене, обучение или доброволчество. Това предложение включва и отпадане на годишната такса за NHS за студенти и работници от ЕС, както и равнопоставеност при таксите за обучение с британските студенти.

Тези предложения и отхвърляния идват след края на правилата за свободно движение след Brexit през 2021 година, което наложи на гражданите на ЕС да получават виза за живот, учене или работа във Великобритания.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!