Масови протести на Канарските острови срещу претоварването от туризма

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
41

На Канарските острови в Испания се проведоха масови протести срещу масовия туризъм, който участниците считат за претоварващ региона. Протестиращите изразяват несъгласие с текущия модел на туризъм, който води до големи тълпи туристи и се асоциира с неустойчиво строителство, негативно влияещо на околната среда и качеството на живот на местните жители. Въпреки че туризмът е значима част от икономиката на островите, като представлява 35% от икономическата дейност и осигурява 40% от работните места, общността призовава за балансиран подход, който да позволява устойчиво развитие.

През 2023 г., Канарските острови са посетени от 13.9 милиона туристи, което значително надвишава населението от 2.2 милиона души на островите. Главните туристически пазари за региона са Великобритания и Германия, като островите са популярни и сред испанците от континенталната част.

Участниците в протестите носят плакати с лозунги като “Турист – уважавай моята земя!” и настояват за пределни стойности на броя туристи и мораториум върху новите строителни проекти в туристическия сектор. Те изискват също така разработването на нов модел, който да взима предвид екологичните въздействия и да намали натиска върху местните ресурси и жилищната политика.

Ситуацията е още по-тревожна, тъй като данните показват, че през 2023 г. 34% от населението на островите е изложено на риск от бедност или социално изключване, което е сред най-високите стойности в Испания. В отговор на това, някои активисти са започнали гладна стачка, протестирайки срещу това, което виждат като разрушителния ръст на туризма в региона.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!